Winterweer

Het is de komende dagen winterweer in Nederland. De nachten brengen lichte tot matige vorst en overdag dooit het nauwelijks. Daardoor groeit het ijs op de (ondiepe) sloten en plassen langzaam aan.

Vanavond stroomt vanuit het noordoosten de vrieslucht onze omgeving binnen. Wolken maken plaats voor (steeds meer) opklaringen en daarin daalt de temperatuur vannacht naar minimaal 2 tot 7 graden. De ijzige noordoostelijke wind neemt daarbij iets af.

Morgenochtend hebben vooral Friesland, Noord-Holland en de Waddeneilanden enkele wolkenvelden, in de rest van het land zal de zon al flink schijnen en morgenmiddag is het overal zonnig. Bij een matige noordoostelijke wind wordt het hooguit 0 tot +1 graden.

In de nacht naar zaterdag gaat het nog harder vriezen dan de komende nacht. Dat heeft te maken met de combinatie van weinig wind en helder weer. Waarschijnlijk wordt het in de provincie Groningen het koudst met daar plaatselijk 9 graden onder nul.

Zaterdag verloopt verder zonnig en koud met in de middag een klein beetje dooi: 0 tot +2 graden. De wind blijft uit het noordoosten waaien en trekt weer aan tot matig, kracht 3 of 4.

Na een opnieuw flink koude nacht wordt het zondag overdag ongeveer 2 graden. De zon schijnt ook dan volop, alleen in het noorden van het land kan er wat bewolking voorkomen.