Wat doen de kinderen?

Opwarmen

Mannetje Jas heeft het koud. Niet zomaar koud, maar tot op zijn botten is hij verkleumd. En zelfs als hij een heleboel jassen over elkaar heen aantrekt blijven de koude rillingen over zijn rug lopen. Hij trekt zijn hoofd door alle kragen van alle jassen heen, stookt een vuurtje tussen de jaspanden en maakt zijn eigen jassenhuisje. Maar warm heeft hij het nog steeds niet. Dan ontmoet hij Vrouwtje Jas , die in net zo’n huis woont. Samen hebben ze geen elektrische dekens, warme chocolademelk of wollen wanten meer nodig om de kou te verdrijven. Ter ere van de voorleesdagen 2006 organiseert Helden & Boeven op dinsdag 31 januari de boekpresentatie van Mannetje Jas, met illustraties van Sieb Posthuma.

Mannetje Jas 31 jan van 16u30-17u15 Theatrum Anatomicum in de Waag in Amsterdam. Door Clairy Polak en studenten van de Rietveld Academie. Voor kinderen tot 6 jaar. Toegang gratis. Prijs boek: € 13,50 (Querido)

Kunst maken

Kijken naar kunst is leuk, maar zelf tekenen en schilderen is eigenlijk veel leuker. In het Frans Halsmuseum is er op zaterdagen een kindercursus.Eerst ga je met Rian Peeperkorn naar schilderijen kijken in het museum. Daarna ga je zelf aan de slag om je eigen kunstwerk te maken. Er wordt geschilderd, geknipt en geplakt. Elke keer is er een ander thema. Je kunt je per keer aanmelden.

Frans Halsmuseum, Haarlem. Op 28 febr: De leeuw is los, 4 febr: Brrr, wat is het koud en 11 febr: Schilderen als muziek in je oren. 14-16u, 7-11 jaar, €10 per keer. Inl/res. 023 511 5794

Natuurfoto´s kijken

Omdat ook Rangers (jonge leden van het Wereldnatuurfonds) mooie natuurfoto's kunnen maken, is er de WNF-Ranger Photo Award in het leven geroepen. De winnaar van dit jaar is Mark Meinema (12) die een foto maakte van een schildpad die moeizaam terug naar zee kruipt na het begraven van haar eieren in het zand. Deze en de 39 andere genomineerde natuurfoto's hangen in het Museon in Den Haag. Ze zijn daar tot en met 5 maart te zien.

Ranger Photo Award, Museon, Stadhouderslaan, Den Haag. Inl 070 3381432 ofwww.wnf.nl/rangerclub en www.museon.nl.

Vriendje plagen

Stel je voor: je vriendje heeft opeens geen oog meer voor je. Wat doe je dan? Verliefde sms-jes sturen? Hem heel erg gaan plagen? Soms kun je het beste net doen alsof het je niks kan schelen. In de poppenvoorstelling Bastiaan en Bastiënne van Damiet van Dalsumis doet Bastiënne net of het haar niets doet als Bastiaan niet meer naar haar omkijkt. Bastiaan wordt stikjaloers en heel erg ongerust. Zou Bastiënne niet meer van hem houden? Als hij ook naar de waarzegger gaat, krijgt hij te horen dat alles met een goede toverspreuk weer goed zal komen. “Diggie, daggie, sjurrie, murrie, horum, harum, lirum, larum…” Maar of daar iets van terecht komt? Acteur Ruurt De Maesschalck vertelt het verhaal bij de muziek van Mozart.

Rotterdams Philharmonisch Orkest , 29 jan om 14u15 uur 16u. De Doelen, Rotterdam. Inl www.muzikaalverhaal.nl

Marionetten kijken

Ohh Hemeltje is een sprookje dat gaat over een hemelse bloem, de rozezoen. Degene die haar plukt zal altijd gelukkig zijn. De bloem bloeit eeuwig en blijft altijd heerlijk ruiken. Prinsesje Pling heeft deze bloem. Een hebzuchtige koningin probeert haar de bloem af te pakken. Als dit niet lukt, is de boze koningin woedend. Zij moet en zal de bloem krijgen! Alle middelen wendt zij aan om hem terug te krijgen, met grote gevaren voor alle iedereen. Ohh Hemeltje is de nieuwe voorstelling van Jeannette Kuiper van poppentheater de Zilveren Maan.

Ohh Hemeltje! in De Aardappelkelder, Elswoutslaan 28, Overveen. Voorstellingen op woensdag, zaterdag, zondag. Toegang: kinderen € 6,50, volwassenen € 7,50 Inl/res 023-5362412 of www.poppentheaterdezilverenmaan.nl

Sporen zoeken

Ter ere van de viering van 400 jaar Nederlandse-Australische relaties is er in het Museum voor Volkenkunde in Leiden een tentoonstelling te zien over de cultuur van de Aborigines, de oorspronkelijke bewoners van Australië. Hoe verging het hen vanaf het moment dat de Nederlanders 1604 het continent ontdekten. Verbaas je over slimme oplossingen van de Aborigines voor alledaagse problemen, de kracht van boemerangs, de bromtonen van de didgeridoo, bijzondere tekeningen op boombast en nog heel veel meer. Voor alle kinderen (vanaf 9 jaar) is er het gratis spel 'Ontdek het lege land' door de tentoonstelling. Een ontdekkingskaart, de plattegrond van Australië, vult zich langzaam als de goede antwoorden tevoorschijn worden gekrast. De grote thema's van de tentoonstelling komen terug op verschillende plaatsen aan de hand van speciale kinderteksten. Vijf touchscreenprogramma's geven uiteenlopende informatie: ze voeren je onder andere door de verschillende Australische landschappen, de dierenwereld, de geschiedenis, de Droomtijd en de betekenis van schilderingen.

Australië, het land en de mensen, Rijksmuseum voor Volkenkunde Leiden, t/m 27 aug. Rondl. zat. 28 jan. 13u30-14u30. Prijs€ 8,50/€ 5,00. Inl. 071 5168 800 of info@rmv.nl

Warme broodjes bakken

In de prehistorie en de middeleeuwen werd ook al brood gebakken, maar op een andere manier dan tegenwoordig. Kinderen kunnen in het Historisch Openluchtmuseum in Eindhoven op zondag 29 januari boven een vuurtje zelf een lekker broodje bakken. Na afloop wordt alles opgegeten! Er is ook een spannende speurtocht met leuke vragen en historische opdrachten.

Historisch Openluchtmuseum Eindhoven, zo 29 jan, 12u00-17u00 040-2522281 of www.historisch-openluchtmuseum-eindhoven.nl. Entree: Volwassenen € 6,50, Kinderen € 3,00, CJP/65+ € 5,00, Speurtocht € 2,00

Informatie naar Agenda NRC Handelsblad, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam agenda@nrc.nl