Verhulde verleidsters

Tien jonge mode-ontwerpers streden gisteravond om de eerste Nederlandse Lancôme Awards.

Vier ontwerpen van Mattijs van Bergen, winnaar van de Lancôme Modern Feminity Award Foto WFA WFA47:INTERNATIONAL FASHIONWEEK:AMSTERDAM;25JAN2006- De Amsterdam International Fashion Week wordt twee keer per jaar georganiseerd en heeft als doel het promoten van Amsterdam als bloeiende, inspirerende en internationaal geori‰nteerde modestad. De combinatie van commercie en inspiratie staat in het programma centraal. Op de catwalk dit seizoen spectaculaire namen zoals de Mart Visser Collection, Wolford, Blue Blood, Percy Irausquin en Fashion Institute Arnhem. Andere hoogtepunten zijn onder andere de finale van de Lancome Colour Designs Awards. Foto Lancome Colour Designs Awards. WFA/wc/str. Rein van Zanen WFA WFA

Met de eerste Nederlandse editie van de Lancôme Colour Designs Awards begon gisteravond de Amsterdam International Fashion Week. Drie ontwerpers mogen in juli naar de internationale finale in Parijs, waar ontwerpers uit tien landen zullen dingen naar de hoofdprijs van een geldbedrag en een stage bij een nog te bepalen topontwerper. De Lancôme Awards zijn in Nederland momenteel de enige prijzen voor pas afgestudeerde modeontwerpers, op de Frans Molenaar Prijs voor couture na.

Mattijs van Bergen kreeg gisteravond de Modern Femininity Award voor vier filmsterwaardige ontwerpen. In de categorie Innovation won Dan Gonen met een ingehouden, poëtische collectie. De Lancôme Colour and Texture prijs ging naar Elke Lutgerink met prettig absurdistische outfits.

Dat de kleding van de tien deelnemers over het algemeen nogal zoet en pastelkleurig was, kwam door Lancôme. De wedstrijdformule van de Franse cosmeticagigant bepaalt dat de ontwerpen gebaseerd moeten zijn op de nieuwe zomer- make-up. Dit jaar was het thema daarvan 'The Enchantress'. De betoverende verleidster kwam in allerlei gedaantes voorbij. Van een jeugdige, net iets te roze hippe elf van Yuji Takahashi en de sexy, wereldse vrouw van Sebastiaan Kramer tot de elegante vrouw van Mattijs van Bergen. Voor diens glitterende avondjurk met peilloos diep rugdecolleté applaudiseerde het publiek het hardst.

Tussen al het satijn en voile vielen de vier outfits van Dan Gonen op. De conceptueel werkende oud-Rietveld student maakte op de jury indruk met zijn 'verstilde en subtiele vocabulaire'. Het publiek moet de fijne details zijn ontgaan. Gonens luchtige zomerjurkje had een vrolijke print die begon als potlood, een streep werd en eindigde in een kronkelende slang.

Steven Waldberg, coördinator van de Lancôme Awards, noemt de Nederlandse ontwerpers veelbelovend. Hun werk is afwisselender en kunstzinniger dan wat hij tot nu toe in andere landen zag. 'Parijs en Londen vielen op door hun puurheid en sluike belijning', zei hij na afloop. 'In China en Maleisië overheerste extravagantie met veel borduursels en glimmers.'

De outfits van de drie winnaars zijn vanaf maandag te zien in de etalages van de Amsterdamse Bijenkorf. Let dan ook op de nachtblauwe fluwelen jurk van Elke Lutgerink met stapels parels op de schouders. Volgens haar is het een vrouw in haar badjas die buiten de nachthemel over zich uitgestort krijgt. 'Maar iemand anders zag er schuimend zeepsop in.'

    • Georgette Koning