Trage hersengroei tegengegaan bij muis met Down

Rotterdam, 26 jan. De trage groei van de kleine hersenen bij muizen met Downsyndroom is met succes bestreden door pasgeboren muizen in te spuiten met een stofje dat de groei van een bepaald type hersencellen bevordert. Daarmee is de eerste poging om de ziekte van Down tijdens de groei te corrigeren geslaagd, bij muizen althans. Het onderzoek is online gepubliceerd door de Proceedings of the National Academy of Sciences. Ook bij mensen met het Downsyndroom zijn de kleine hersenen niet goed ontwikkeld. Mensen met het Downsyndroom hebben drie kopieën van het chromosoom 21 in hun lichaamscellen. Ze hebben daardoor een ontwikkelingsstoornis, blijven geestelijk achter, krijgen snel hartziekten en dementie. De genen die bij de mens op chromosoom 21 liggen, zitten bij de muis op chromosoom 16. Muizen waar een groot deel van dat chromosoom in drievoud voorkomt, lijken op Downpatiënten.