Topalov verslaat Aronian in meesleepend offerfestijn

De algemene opwinding en het enthousiasme na afloop van de tiende ronde van het Corus schaaktoernooi werd met een brede grijns verwoord door de manager van Veselin Topalov. 'Dus het schaken is niet dood nadat Kasparov gestopt is.' Hij had recht van spreken, want de wereldkampioen speelde andermaal een prachtige partij die de toeschouwers in vervoering bracht. In een meeslepend offerfestijn versloeg hij Levon Aronian en eiste hij opnieuw de ongedeelde eerste plaats op.

Het interessantste duel van de dag was meteen ook de best geklede confrontatie. Terwijl om hen heen een mengelmoes van truien, vrijetijdskledij en, toegegeven, ook hier en daar een pak te zien was, verschenen Topalov en Aronian tot in de puntjes gekleed aan het bord. Topalov had voor de gelegenheid een lichte combinatie met een hemelsblauwe das uit de kast gehaald, Aronian een donkerblauw pak met een fijn streepje en een bijpassende stropdas.

De voorliefde van Topalov voor een verzorgde verschijning is bekend. Hij ziet het niet alleen als zijn plicht om met volle inzet te spelen, maar ook om representatief voor de dag te komen. Vraag hem wat hij van collega's vindt die zich minder gelegen laten liggen aan dit aspect van hun werk en zijn blik vertoont weinig begrip. 'Het getuigt van weinig respect voor de sponsor als je in jeans of op sportschoenen komt.'

Maar Topalov is zeker niet alleen een man van uiterlijkheden, zoals al gauw weer bleek. Op de achttiende zet offerde hij met besliste hand een kwaliteit en het tempo waarmee hij de vervolgzetten uitvoerde maakte duidelijk dat hij deze stelling niet voor het eerst zag. Binnen de kortste keren had hij een uur voorsprong op de klok en, wat erger was voor Aronian, had hij een geweldige stand opgebouwd. Het hoogtepunt van de partij kwam precies 18 zetten later toen Topalov ook nog eens een tweede kwaliteit investeerde in zijn aanval.

Voor Aronian moet het een ontnuchterende ervaring zijn geweest. Afgelopen jaar boekte hij het ene fraaie resultaat na het andere. Zijn mooiste succes was zijn overwinning in het World Cup toernooi in Khanty Mansiysk dat hem genoeg elo-punten opleverde om op te rukken naar de vijfde plaats op de wereldranglijst. Er was goede reden om uit te kijken naar zijn optreden in Wijk aan Zee, maar voorlopig lijkt het dat hij nog een maatje te klein is voor de absolute top.

Topalovs uitleg voor zijn snelle spel was simpel. 'Voor dit toernooi heb ik me nauwelijks kunnen voorbereiden, maar ik had nog veel ideeën liggen van mijn voorbereiding op het WK in San Luis.' Om er met zijn gebruikelijke bescheidenheid aan toe te voegen: 'Ik heb natuurlijk wel geluk dat verschillende spelers uitgerekend in die vallen lopen.'

Vishy Anand kon Topalovs tempo niet bijbenen. Dat kon hem nauwelijks verweten worden. Met enkele nauwkeurige zetten neutraliseerde hij een niet al te ambitieus plan van Mamediarov, maar meer zat er niet in. Of zoals hij het zelf samenvatte: 'Als je met een dorre stelling begint en beide kanten doen goede zetten dan zit je daarna meestal nog steeds met een dorre stelling.' De meeste andere partijen in de hoofdgroep konden evenmin voor veel amusement zorgen. Gelukkig was er ook een welkome verrassing. Loek van Wely leverde goede prestatie door in een sterk gespeelde positionele partij de toernooiwinnaar van vorig jaar, Peter Leko, te verslaan.

Wit: Veselin Topalov

Zwart: Levon Aronian

1.d4 Pf6 2.c4 e6 3.Pf3 b6 4.g3 La6 5.b3 Lb4+ 6.Ld2 Le7 7.Lg2 c6 8.Lc3 d5 9.Pe5 Pfd7 10.Pxd7 Pxd7 11.Pd2 0-0 12.0-0 Pf6 13.e4 b5 14.exd5 exd5 15.Te1 Tb8 16.c5 Lc8 17.Pf3. In combinatie met het volgende offer een sterk plan dat Topalov voor het WK had voorbereid. 17...Pe4 18.Txe4! dxe4 19.Pe5 Dd5 20.De1 Lf5 Na 20...f5 speelt wit ook 21.f3. 21.g4 Lg6 22.f3 b4 23.fxe4 De6 24.Lb2 Na 24.Lxb4? is 24...Lf6 lastig. 24...Lf6 25.Pxc6! Dxc6 26.e5 Da6 27.exf6 Tfe8 28.Df1 De2 29.Df2 Dxg4 30.h3! Dg5 31.Lc1 Dh5 32.Lf4 Tbd8 33.c6 Le4 34.c7 Tc8 35.Te1 Dg6 36.Txe4!

$schaak

+ + T + T + K +

P + p + + P P P

+ + + + + p D +

+ + + + + + + +

+ P + p t l + +

+ p + + + + + p

p + + + + d l +

+ + + + + + k +

x

Prachtig. Na dit tweede kwaliteitsoffer zijn de vrijpionnen gesteund door het witte loperpaar niet meer te stoppen. 36...Txe4 37.d5 Tce8 38.d6 Te1+ 39.Kh2 Df5 40.Dg3 g6 41.Dg5. Dwingt dameruil af waarna de rest simpel is. 41...Dxg5 42.Lxg5 Td1 43.Lc6 Te2+ 44.Kg3 Zwart geeft het op.

Rectificatie / Gerectificeerd

De illustratie van het schaakbord bij het artikel Topalov verslaat Aronian in meeslepend offerfestijn (26 januari, pagina 15) was onleesbaar. Ze had er zo moeten uitzien: zie 28 januari correcties & aanvullingen

    • Dirk Jan ten Geuzendam