Toch concessie aan pensionado's

Minister Hoogervorst (Volksgezondheid, VVD) gaat onderzoeken of Nederlanders in het buitenland niet zelf hun ziektekostenverzekering mogen regelen. Hij zegde dit gisteren toe op verzoek van Kamerlid Smilde (CDA). Dat zou betekenen dat voormalig particulier verzekerde Nederlanders die zich in het buitenland hebben gevestigd, toch nog keuzevrijheid krijgen. Vooral gepensioneerden in Spanje hebben deze kwestie hoog opgespeeld omdat zij gebruik willen blijven maken van de zorg van Nederlandse artsen die zijn neergestreken aan de Spaanse costa's.

Eerder zei Hoogervorst dat zij door het nieuwe zorgstelsel verplicht waren om zich te verzekeren bij het ziekenfonds van het gastland. Dat lokale ziekenfondspakket vergoedt in veel gevallen minder dan hun oude particuliere verzekeraar in Nederland. De emigranten die dezelfde dekking willen houden voor ziektekosten als in 2005 zagen zich gedwongen om dubbel premie te betalen: voor het verplichte ziekenfonds in het land waar zij nu wonen, en voor een extra verzekering bij een Nederlandse zorgverzekeraar.

In het overleg met de Kamer gisteren zei de bewindsman dat veel meer verzekerden kiezen voor een nieuwe polis dan was voorzien. De afgelopen jaren wisselde slechts een paar procent van de Nederlanders van verzekeraar. In 2006 zal dat percentage wel eens uit kunnen komen op twintig procent, ofwel drie miljoen mensen. De bewindsman prees de zorgverzekeraars die volgens hem een geweldige prestatie hebben geleverd om het nieuwe zorgstelsel in te voeren. Wel erkende hij dat er nog 40.000 mensen nog geen zorgtoeslag hebben ontvangen, vier keer zo veel als eerder gemeld. Hij vond dat toch een verwaarloosbaar aantal.

Ook zei Hoogervorst geen probleem te verwachten met onverzekerden die massaal van hulp verstoken zouden blijven als zij met ernstige kwalen bij het ziekenhuis aankloppen. Wel maakt hij zich zorgen over het gevaar dat het aantal wanbetalers stijgt. Zorgverzekeraars Nederland stelt voor om notoire wanbetalers te weigeren voor verzekeringen. Daarmee zou de acceptatieplicht die verzekeraars nu wettelijk hebben op losse schroeven komen te staan. De Kamer is daar dan ook fel tegen.