Televisie Voorkeur

actualiteiten

Netwerk. Reportage over de vrouwenhandel in Nederland en een gesprek met de Russische Maria. Zij werd overgehaald om van Rusland naar Nederland te komen om tijdelijk en voor veel geld in een restaurant te werken. Eenmaal in Nederland blijkt het restaurant een seksclub. Maria's paspoort wordt afgenomen, haar familie in Rusland wordt bedreigd en haar baas zet haar onder druk. Zij is één van de weinige vrouwen die uiteindelijk uit de handen van haar baas weet te ontsnappen en bij de politie aangifte doet. Ned.1, 20.30-21.00u.

Nova. Onder meer een reportage uit Kabul in Afghanistan en een gesprek met de CDA-minister voor Ontwikkelingssamenwerking Agnes van Ardenne. Ned.3, 22.20-23.00u.

Eerste uitzending van de talkshow Ivo bij de commerciële zender Talpa. Ivo Niehe ontvangt vanavond acteur en zanger Antonie Kamerling die geconfronteerd wordt met producent en presentator Reinout Oerlemans met wie hij 16 jaar geleden zijn carrière begon in de soap Goede Tijden, Slechte Tijden. Talpa, 21.00-22.00u. (Foto Wim Kluvers) Nederland, Hagenstein20051219 Talpa Ivo Niehe, Antonie Kamerling, Reinout Oerlemans Kluvers, Wim

documentaire

Zembla: Aasgieren en erfgenamen. Reportage over vermogende ouderen die alleen zijn en niet meer in staat zijn om over hun financiële situatie te beslissen. Familieleden en bekenden raken steeds vaker in opspraak vanwege financieel misbruik van ouderen. Vanavond over de praktijken van buitenstaanders die manipuleren en ouderen beïnvloeden om - al voor hun dood - een deel van het bezit en het vermogen op te strijken. Ned.3, 20.20-21.05u.

Allemaal beestjes. Eerste aflevering van een 5-delige natuurserie waarin presentator David Attenborough de bizarre, maar verrassende wereld van de ongewervelde dieren laat zien. In dit deel zien we hoe de ongewervelden 400 miljoen jaar geleden vanuit zee aan land kwamen. België 2 (Canvas), 20.50-21.40u.

Pets are people: Loved ones. Serie over Engelse huisdieren met John Ward en z'n zoon Jason die een dierenbegraafplaats in het noorden van Wales runnen. Mensen kunnen daar hun huisdier in een met zijde gevoerde kist begraven en er is ook een 'huisdierenpastoor'. BBC2, 23.00-23.30u.

VPRO'S Import: The rise and fall of the Russian oligarchs. Slot van een tweeluik over de opkomst en neergang van zeven rijke Russische mannen, die tijdens het postcommunistische regime van Boris Jeltsin veel macht en geld verwierven. Toen Jeltsin de verkiezingen voor zijn tweede ambtstermijn won, was dat niet zo zeer zijn overwinning als wel die van de oligarchen. Ned.3, 0.05-1.00u.

praatprogramma

World Business Today. Gesprek met de bestuursvoorzitter van Shell Jeroen van der Veer over zijn bedrijf en Europese economie. CNN, 20.30-21.00u.

Rondom tien. Debat met voor- en tegenstanders over de vraag of werkkampen dé oplossing zijn voor onhandelbare Antilliaanse jongeren en jonge misdadigers. Rotterdam wil jonge criminele Antillianen opsluiten in tuchtscholen, de Tweede Kamer wil jeugdige dropouts drillen in kazernes en Amsterdam verzucht dat in West 150 jongeren langdurig zouden moeten worden opgesloten. Ned.1, 22.20-23.15u.

Business international. Vanaf het World Economic Forum in Davos onder anderen een interview met het Kamerlid voor de VVD Ayaan Hirsi Ali over de vraag hoe het komt dat, ondanks de behoefte in Europa aan arbeidsmigranten, er juist onenigheid tussen Europese landen bestaat en hoe zij oplossingen ziet. Ook met de voorzitter van de Europese Commissie, Jose Manuel Barroso, reacties van immigranten en hoe zij tegen het leven als immigrant aankijken. CNN, 23.00-24.00u.

The culture show. Vanavond met onder meer de Great British Design Quest waarin Engelsen hun favoriete Britse ontwerp vanaf 1900 kiezen. BBC2, 20.00-21.00u.

consument

Boemerang. In deze aflevering aandacht voor de prestatiecontracten bij de politie die veel bekeuringen tot gevolg hebben; inspraak van ouders bij kinderdagverblijven; medicijnen op internet en snoepautomaten op de scholen. Ned.1, 21.50-22.20u.

mozart

Mein Mozart. Violiste Anne-Sophie Mutter vertelt over haar favoriete componist. Zij wil alle vioolconcerten en -sonates en een aantal pianostukken van Mozart opnieuw op cd zetten. ARD, 23.45-0.45u.

In search of Mozart. Eerste deel van een tweeluik over het leven en de muziek van Wolfgang Amadeus Mozart, naar aanleiding van de 250ste verjaardag van zijn geboorte op 27 januari 1756. Met o.a. vertolkingen door het Orkest van de Achttiende Eeuw o.l.v. Frans Brüggen, de Wiener Philharmoniker en de Academy of St. Martin-in-the-Fields. België 2 (Canvas), 23.55-0.45u.

Mozart-Nacht im Ersten. Ter gelegenheid van Mozarts 250ste geboortedag uitvoeringen van Le nozze di figaro door het Gewandhausorchester Leipzig o.l.v. Johannes Wildner m.m.v. Chor der Oper Leipzig en solisten; Symfonie nr. 41 in C KV 551 (Jupiter) door het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks o.l.v. Lorin Maazel en Eine kleine Nachtmusik KV 525 door het European Community Youth Orchestra onder leiding van James Judd. ARD, 1.05-5.00u