Televisie Film van de dag

Three Days of the Condor. Er was een tijd dat de grote Hollywoodstudio's films produceerden vol bijtend commentaar op de westerse maatschappij. Three Days of the Condor van Sydney Pollack is zo'n film. Robert Redford is hier een pennenlikker in dienst van de CIA, die op een bijkantoortje boeken leest om de wereld veilig te maken. Maar de echte vijand zit binnenin. Dat blijkt als op een dag iedereen in het kantoortje wordt geëxecuteerd. Alleen Redford ontsnapt. Hij wordt opgejaagd door een van de kilste killers (Max von Sydow). Hij ontmoet en passant Faye Dunaway - de hemel zij dank - en samen moeten zij overleven. Zij moeten de CIA, Amerika en de wereld weer fatsoenlijk maken. Kan een keurige intellectueel - 'I just read books', zegt Redford als hem wordt gevraagd wat hij bij de CIA doet - overleven in een strijd op leven en dood? Als dat lukt, laat Pollack doorschemeren, is er hoop voor Amerika.

(Sidney Pollack, 1975), Arte, 20.45-22.45u.