Speeltjes voor de Ivoriaanse rijken

De directeur van de douane, Gnamien Konan, had al zo'n vermoeden. Niet voor niets was hij met een campagne tegen corruptie begonnen om het imago van de douane op te poetsen. Iedereen die ooit zo naïef is geweest een auto naar Ivoorkust te importeren, weet wat corruptie inhoudt: stapels formulieren invullen, machteloos toezien hoe beambten een foutief bouwjaar invullen zodat de importbelasting ineens twee keer zo hoog uitvalt, omkopen en onderhandelen tot je erbij neervalt. Dat zou Konan allemaal rechtzetten.

Groot was zijn verbazing toen hij ontdekte dat hij zelf in een auto reed die niet eens ingeklaard bleek te zijn. De man had een Porsche Cayenne gehuurd om een begrafenis bij te wonen. Tweeduizend euro voor vier dagen scheuren. Geen probleem als je directeur van de douane bent.

Onderweg naar de begrafenis keek Konan in het handschoenenkastje van de splinternieuwe Porsche. Een fabelachtig snelle auto, vertelde hij later tegen de pers. Maar van de papieren klopte niets. Konan kwam meteen in actie. De Porsche werd in beslag genomen.

De beambten kregen opdracht hun computers na te kijken. Wat bleek? Liefst 162 luxe wagens waren geruisloos langs de douane geloodst. Speeltjes voor de nieuwe rijken. Porsches, terreinwagens van Volkswagen en BMW, een stuk of zes Hummers en heel veel Mercedessen. In kranten verscheen een oproep aan de eigenaren om hun wagens alsnog aan te geven. Zoniet, dan zouden ze van de weg worden gehaald.

De eigenaar van de Porsche vindt het niet eerlijk. Touré Al Moustapha, zakenman in schimmige zaken en dik bevriend met de president, liet zich deze maand uitgebreid interviewen. Zijn verhuurbedrijf zou op grote schaal gebruik maken van in het buitenland gestolen, niet ingeklaarde auto's. Welnee, zei Al Moustapha, allemaal leugens om me in diskrediet te brengen.

Maar de directeur van de douane is niet te vermurwen. Al Moustapha moet 15.000 euro aan invoerrechten betalen, ongeveer 25 jaarlonen van de gemiddelde Ivoriaan. En vandaag gaat een speciale brigade de straat op om de overige auto's te zoeken. Dat zal niet moeilijk zijn. Tussen de dieselwalmen uitstotende wrakken, valt een glimmende Porsche onmiddellijk op.

    • Pauline Bax