Slecht huwelijk is echt ziekmakend

rotterdam, 26 jan. Een langdurig ongelukkig huwelijk is slecht voor het zelfvertrouwen en de gezondheid. Dat zagen onderzoekers in een twaalf jaar durend onderzoek bij 1150 getrouwde mensen. In die periode zijn de deelnemers viermaal ondervraagd over hun trouw, geluk, betrokkenheid met elkaar, wederzijdse hulp in leven en huishouden. Mensen die daarbij steeds beneden het gemiddelde scoorden kregen de kwalificatie `ongelukkig getrouwd`. Mensen die getrouwd zijn (of samenwonen) zijn over het algemeen gelukkiger, gezonder en hebben meer zelfvertrouwen. Mensen in een slecht huwelijk missen al die voordelen van gehuwden, vonden de sociologen van Pennsylvania State University. Zij publiceerden in het nu pas uitgekomen septembernummer van het tijdschrift Social Forces . De sociologen denken zelfs dat een slecht huwelijk gezondheid en welzijn meer ondermijnen dan een scheiding.