Samaras moet contract uitdienen

Georgios Samaras moet bij Heerenveen blijven. De transfer naar Manchester City mag niet tegen de zin van de Friese club in gebeuren, aldus de arbitragecommissie.

Het onbegrip was bijna van het gezicht van advocaat Eric Vilé af te scheppen. Op een doordeweekse avond zetten drie leden van de arbitragecommissie van de KNVB een streep door de overgang van Georgios Samaras naar Manchester City. De Griek werd gehouden aan zijn contract dat nog 2,5 jaar bij Heerenveen doorliep.

Vilé's cliënt, zo had de advocaat aan het begin van de avond in een zaaltje van het KNVB-hotel betoogd, kan bij Manchester City bijna het tienvoudige verdienen van wat de spits nu bij Heerenveen verdient. In vier seizoenen zou hij 4,5 miljoen euro meer krijgen. Verder gaat hij er sportief op vooruit in de sterke Engelse competitie en is Manchester ook nog eens bereid om 5 miljoen euro neer te tellen. 'Dat is veel geld voor een 20-jarige speler die meestal geen basisplaats heeft', zo hield Vilé de arbitragecommissie voor. Gaat de gearriveerde spits Ricky Hoogendorp niet voor slechts 2,5 miljoen euro naar Wolfsburg? En met de overgang van Huntelaar naar Ajax was 9 miljoen gemoeid, dan is 5 miljoen voor een reservespits toch mooi betaald?

Juist de recente overgang van Huntelaar naar Ajax zorgde ervoor dat Heerenveen niet eens over een transferprijs wilde spreken. De hele ontbinding zou niet door moeten gaan. 'Heerenveen is geen bank, maar een betaald-voetbalorganisatie', zo vatte advocaat Harro Knijff de situatie namens de Friese club samen. 'Heerenveen heeft sportieve plichten en heeft al met veel pijn van Huntelaar afscheid genomen.'

Los van de sportieve bezwaren had Heerenveen ook moeite met de werkwijze van Manchester City. Samaras was al als 16-jarige jongen van OFI Kreta naar de B-jeugd van Heerenveen gekomen en nu de 'groeibriljant' begon te stralen werd er volgens Heerenveen buiten de club om contact opgenomen met de speler en diens vader.

Daar stond tegenover dat de club - of beter: trainer Gertjan Verbeek - de trots van Samaras had gekrenkt door hem medio december tegen FC Twente al na een half uur te wisselen. Terwijl de spits een paar dagen eerder tegen Levksi Sofia een belangrijk doelpunt had gemaakt. Op 19 december had volgens Vilé om die reden een gesprek met de clubleiding plaatsgevonden, waarin Samaras was gevraagd naar zijn toekomstplannen. 'Hij overwoog toen geen vertrek', zei Vilé, 'alleen al omdat hij geen weet had van de belangstelling van Manchester City. Hij heeft echter ook niet expliciet gezegd dat hij het seizoen zou afmaken.' Dat laatste werd door de Friese clubleiding ontkend. 'Als ik vertrek dan is het op zijn vroegst aan het eind van het seizoen', zou hij gezegd hebben. En Heerenveen was er eigenlijk van overtuigd dat Samaras tijdens dat gesprek al op de hoogte was van de Engelse belangstelling.

Niet alleen de verschillende welles-nietes-spelletjes maakten het gisteren voor de arbitragecommissie moeilijk. In veel gevallen worden geschillen in het betaald voetbal met geld en een beetje water bij de wijn opgelost. Maar de partij - Manchester City - die met het extra geld moest komen was niet aanwezig. En Heerenveen wilde, als het contract met Samaras toch werd ontbonden, dan ook direct het onderste uit de kan: een slordige 11,3 miljoen euro. Veel geld, zeker omdat in het contract met Samaras, dat 2,5 jaar geleden voor vijf seizoenen was gesloten, de toezegging was opgenomen dat hij na het seizoen 2004/2005 tegen de marktprijs mocht vertrekken. 'En ook Heerenveen weet dat er twee momenten zijn waarop een speler kan vertrekken: in de winter en in de zomer', aldus de advocaat van de speler.

Voor de zekerheid had Vilé gisteravond een lijntje uitstaan met Engeland om eventueel een nieuwe financiële deal te kunnen bespreken, maar de arbitragecommissie maakte er een principiële zaak van. Omdat op 1 februari de transfermarkt sluit, kwam de commissie direct met een oordeel, waarbij het nieuwe FIFA-reglement centraal stond: alleen tussentijds vertrek met wederzijds goedvinden, ook al kan Samaras nog zoveel meer verdienen. 'Een belangrijke uitspraak. Hierop kunnen clubs terugvallen', aldus Knijff.

'Met dit oordeel gaat de commissie voorbij aan het Nederlandse arbeidsrecht', zei de teleurgestelde Vilé. Volgens Nederlands recht mag een werknemer altijd om ontbinding van zijn contract vragen. Tijd voor een stap naar de burgerrechter is er niet. Een illusie armer mocht Samaras zich vanochtend gewoon bij de training van Heerenveen melden.

    • Erik van der Walle