Salarisstrookstress in het midden- en kleinbedrijf

500.000 werknemers krijgen deze maand een verkeerd salaris, verwacht MKB Nederland. Werkgevers en personeel lossen dat creatief op.

Bij loonadministrateur CTB in het Gelderse Ede heerst ook na vijven salarisstrookstress. Nee, niemand heeft tijd om over loonstrookjes te praten, vertelt de telefoniste. 'Ik heb opdracht gekregen niemand door te verbinden. Iedereen is hectisch, overbezet en druk.' Dat is elk jaar in januari, maar 'nu is het drukker dan anders, door al die nieuwe regelingen'.

Bij bouwbedrijf Staartjes en La Grouw in Amsterdam klinkt administratief medewerkster Sabine Rotering zelfs buiten adem. Hoe gaat het daar met de loonstrookjes? 'Práát me er niet van. We zitten er middenin. De grote berg moet maandag de deur uit.' Ook zij moet meteen weer ophangen.

Door alle nieuwe wetten en regelingen is het dit jaar niet alleen drukker dan normaal, er worden ook meer fouten gemaakt, verwacht MKB Nederland. De werkgeversorganisatie voor het midden- en kleinbedrijf maakte gisteren bekend dat 350.000 à 500.000 werknemers naar verwachting rond deze tijd een verkeerd salaris krijgen uitbetaald, twee keer zoveel als normaal in januari.

Het salaris kan daardoor tientallen euro's te hoog of te laag uitvallen. Secretaris fiscale zaken Jurgen Warmerdam van MKB Nederland wijt de chaos aan gebrekkige voorlichting door de overheid. 'Er zijn diverse ministeries bij de wijzigingen betrokken en je zou denken dat de overheid dan in één keer zegt: dit gaat er allemaal veranderen. Dat is niet gebeurd. De werkgevers hebben vergeefse moeite gedaan om een totaalplaatje te krijgen. Laten ze nu eens komen met een voor gewone ondernemers begrijpelijk stuk.'

Salarisverwerker ADP, die bijna 1 miljoen salarisstroken verzorgt, waarvan een groot gedeelte voor het MKB, zegt weinig klachten te hebben ontvangen. Directeur Hein Brockhoff noemt de stelselherziening de grootste ooit. Wat hem ook opvalt, is het grote aantal wijzigingen per branche dat bovenop de algemene wijzigingen komt.

Dat komt volgens Brockhoff doordat CAO-partijen vorig jaar hebben geanticipeerd door snel nieuwe afspraken te maken, die nu in werking treden. 'Maar alle wetswijzigingen zijn tijdig in ons computersysteem ingevoerd, dus er kan weinig misgaan. Echte fouten verwacht ik alleen bij kleine bedrijven, die zelf hun salarisverwerking regelen.'

Werknemers blijken nog niet massaal last te hebben van een verkeerd salaris. Vakcentrale FNV heeft tot nu toe tien meldingen binnengekregen. De CNV hoort ook nog nauwelijks iets over fouten, maar krijgt wel veel vragen over de stelselwijzigingen. Bij de 'inkomensmeldlijn' van de SP hebben 200 leden verteld hoeveel zij er in het nieuwe jaar op voor- of achteruit zijn gegaan, maar over fouten heeft de partij nog weinig gehoord.

Warmerdam van MKB Nederland denkt dan ook niet dat de fouten tot grote strubbelingen tussen werknemers en hun baas zullen leiden. 'Meestal lossen ze dat creatief op.' Werknemers krijgen bijvoorbeeld in januari een voorschot, wat dan in de maand daarop - als het echte salaris bekend is - wordt verrekend.

Bij bouwbedrijf AOC is de administrateur waaraan de loonstrookjes zijn uitbesteed elk jaar in januari een paar dagen te laat. 'We hebben gewoon afgesproken dat we het salaris een paar dagen later uitbetalen' vertelt administratief medewerkster Magda Helsloot. 'Dat vonden de werknemers niet erg.' Of er ook fouten in de loonstrook zitten, weet ze nog niet. 'Maar we zijn een bouwbedrijf hè, het personeel gaat dat echt niet uitpluizen.'

Warmerdam van MKB Nederland maakt zich vooral zorgen over ondernemers die met foute salarisaangiftes een boete van de fiscus riskeren. Wie fouten in de uitbetaling over januari niet uiterlijk in februari herstelt, riskeert 1.100 euro boete.

Maar woordvoerder Dick Schiethart van de Belastingdienst zegt dat het, zolang het om onbedoelde fouten gaat, zo'n vaart niet zal lopen: 'We zullen coulant zijn zo lang als het nodig is.'

    • Mark Schenkel Elske Schouten