Russisch mysterie

sarsgaard.gifAl gehoord van Project Russia? Nee, niet het fraaie architectuurblad van de Nederlander Bart Goldhoorn, maar een cyclus lezingen van de FSB-academie die in boekvorm is verschenen. De kern: Rusland leunt van oudsher op de pijlers tsaar, orthodoxie en volk, democratie is het land wezensvreemd. Ook als hij geen tsaar is, moet Rusland’s heerser op zijn minst zijn eigen opvolger kunnen kiezen.
Het boek mist uitgever, datum of auteur, maar wordt actief onder jongeren verspreid. Zo prijst de Moskouse student Konstantin het boek op deze website aan. Hij kreeg Project Russia naar eigen zeggen van zijn vader, een lid van de generale staf. Jongeren die willen weten wat de macht in petto heeft, kunnen het maar beter lezen, adviseert hij.
Konstantin blijkt echter niemand minder dan de Amerikaanse acteur Peter Sarsgaard. Uit deze foto (even scrollen bij deze link!) is vriendin Maggie Gyllenhaal handig weggesneden. Maar daarin waren KGB-types ook al goed voor het computertijdperk.
Enfin. Zo pompen reactionaire siloviki miljoenen in mystificaties waar de huidige generatie internetbekwame Russische studenten zo doorheen prikt. Of ben ik nu naïef?

    • Coen van Zwol