Regio Keuze

The Claim In The Claim van Marijke Shermer, gespeeld door toneelgroep Alaska krijgt een succesrijk hip stel een zwaar gehandicapt kind. Onder leiding van een ambitieuze advocate klagen zij de dokter aan die weigerde een prenatale diagnose te stellen. Wrongful life heet dat, onrechtmatig leven. Bestaat dat wel? Mag dat bestaan? De snibbige dialogen bereiken hier en daar Woody-Allen-kwaliteit en Saskia Temmink en Jan Kruit spelen pittig zonder virtuoos te willen zijn. Het science-fiction-achtige decor neigt naar satire, maar de personages worden net niet belachelijk gemaakt. Nu eens wantrouwen we de slinkse advocate, dan weer klinken haar argumenten voor keuzevrijheid van de ouders heel plausibel. Nu eens lijken die ouders berekenend en ijskoud, dan weer kun je het verdriet onder hun pantser voelen. Na afloop van de voorstelling is er een gesprek met ethicus prof dr. Johan Braeckman over de vraag: is vooruitgang vooruitgang?

ALKMAAR

Hokwerda's kind Het toneelstuk Hokwerda's kind, naar de roman van Oek de Jong, werd in 2004 maar door weinigen gezien en krijgt nu alsnog een grote tournee. Wendell Jaspers speelt de jonge vrouw die niet loskomt van haar vader en daarom op de verkeerde man valt. Het verbluffend krachtige spel van Jaspers laat de voorstelling het boek ver overstijgen. Samen met Arjan Duine, die zowel haar minnaar als haar vader speelt, maakt ze een turksfruitig liefdespaar; zo mooi, zo gedoemd.

28-29 jan Provadja Verdronkenoord 12. Inl 072-5110136 of www.provadja.nl.

DEN HAAG

De Mesquita Bij de expositie Samuel Jessurun de Mesquita - indrukwekkende eenvoud in het Gemeentemuseum Den Haag is zaterdag 28 januari een kijkdag voor iedereen die denkt een werk van de Mesquita te bezitten. Van 12-15u kan conservator Jonieke van Es prenten en tekeningen bekijken.

Kijkdag de Mesquita van 12-15u in het Gemeentemuseum, Stadhouderslaan 41, Den Haag. Inl 070-3381111.

HAARLEM

The Claim In The Claim van Marijke Shermer, gespeeld door toneelgroep Alaska krijgt een succesrijk hip stel een zwaar gehandicapt kind. Onder leiding van een ambitieuze advocate klagen zij de dokter aan die weigerde een prenatale diagnose te stellen. Wrongful life heet dat, onrechtmatig leven. Bestaat dat wel? Mag dat bestaan? De snibbige dialogen bereiken hier en daar Woody-Allen-kwaliteit en Saskia Temmink en Jan Kruit spelen pittig zonder virtuoos te willen zijn. Het science-fiction-achtige decor neigt naar satire, maar de personages worden net niet belachelijk gemaakt. Nu eens wantrouwen we de slinkse advocate, dan weer klinken haar argumenten voor keuzevrijheid van de ouders heel plausibel. Nu eens lijken die ouders berekenend en ijskoud, dan weer kun je het verdriet onder hun pantser voelen.

Na afloop van de voorstelling is er een gesprek met ethicus prof dr. Johan Braeckman over de vraag: is vooruitgang vooruitgang?

28 jan Toneelschuur, Lange Begijnestraat 9. Inl 023-5173910 of www.toneelschuur.nl.

Dinosaurussen Op 29 januari (13-14u) houdt Adrienne Mayor, Princeton University N.Y., een lezing in het kader van de tentoonstelling Dino's en draken. Zij vertelt (in het Engels) hoe de vondst van fossiele botten in oude culturen hebben geleid tot de indrukwekkende mythologische figuren zoals reuzen en monsters. Terwijl hun ouders de lezing volgen kunnen kinderen van 8-12 jr in een workshop een eigen dino maken.

29 jan 13-14u Teylers Museum, Spaarne 16. Inl 023-5319010 & www.teylersmuseum.nl

Nederlandse trots Op 30 januari (20u) vindt er een debat plaats naar aanleiding van de expositie NL Trots?!, ter afsluiting van het hoofdthema Typisch NL. Waar ligt de moraal van de architect en wat is de sociale functie van architectuur? Deelnemers: Herman de Kovel, Rob Hootsmans & Jeroen Geurst en de exposerende architecten. Olv Janny Rodermond.

30 jan 20u ABC Architectuurcentrum Haarlem, Groot Heiligland 47. Inl 023-5340584 & www.memardutch.nl

HOORN

Affiches Het affichemuseum biedt een overzicht van de Nederlandse affichekunst in de twintigste eeuw met 120 affiches uit de eigen collectie, het Reclame Arsenaal en particulier bezit. Daaronder veel ontwerpen van bekende kunstenaars als Jan Toorop, Thorn Prikker, Bart van der Leck en Karel Appel.

Honderd jaar Nederlandse affiches. 29 jan t/m 9 april in het Affichemuseum, Grote Oost 2-4, Hoorn. Di t/m vr 11-17u, za en zo 12-17u. Inl 0229-299846.

NAARDEN

Antiekbeurs T/m zondag 29 januari vindt in de Grote Kerk van Naarden de negende editie van het Kunst & Antiek Weekend plaats. Ruim veertig antiquairs en kunsthandelaren uit Nederland en België tonen meubelen, zilver, juwelen, schilderijen, tekeningen en prenten. Specialisten in aardewerk, porselein en kristal zijn ook goed vertegenwoordigd. Extra aandacht wordt dit jaar besteed aan moderne kunst. Het thema van deze editie is 'Het advies van de expert'. Naast de beurs is ook een wandeling door de oude vestingstad langs de verschillende interieur- en antiekzaken in Naarden-Vesting.

Kunst & Antiek Weekend Naarden-Vesting, do 26 t/m zo 29 jan Grote Kerk, Marktstraat 13, Naarden-Vesting. Do 11-22u, vr 11-22u, za 12-19u, zo 11-18u. Entree €12,50. Inl. www.kunstenantiekweekend.nl

UTRECHT

Helse films Impakt organiseert dinsdag 31 januari een filmavond over het thema 'drugs in de Amerikaanse film’. De Amerikaanse filmverzamelaar Jack Stevenson zal een programma presenteren met diverse hoogtepunten uit de drugs-film, zoals korte voorlichtingsfilms, trailers en fragmenten uit undergroundfilms uit de periode 1916-1972.

Movies with roots in hell. 31 jan 19u30 in Filmtheater 't Hoogt, Hoogt 4, Utrecht. Inl 030-2328388 of www.impakt.nl

Inburgering In 2006 wordt de nieuwe inburgeringswet ingevoerd. Daarin is vastgelegd dat de inburgeraar meer eigen verantwoordelijkheid krijgt. TUMULT organiseert hierover een debat op dinsdag 31 januari (20u) mmv Hans Spekman, Guno Jones, Halbe Zijlstra en José Bruins. Olv Elisabeth van den Hoogen.

31 jan 20u Louis Hartlooper Complex. Tolsteegbrug 1. Inl 030-2332430 & www.tumultdebat.nl

AnatolTheatergroep 't Barre Land speelt Anatol (1893) van de Oostenrijkse schrijver Arthur Schnitzler; een reeks van zeven eenakters met de lichtvoetigheid van een Weense wals, maar achter een façade van champagne en slagroom borrelt een leven op waarin de balans tussen schijn en werkelijkheid zoek is. Ten tijde van de opkomst van Freud stelde Schnitzler alvast een diagnose van de psychologie van intimiteit. De eenakters heten: Vraag aan het noodlot, Kerstinkopen, Episode, Gedenkstenen, Afscheidssouper, Doodsstrijd, en De huwelijksochtend.

31 jan, 1-2 febr Theater Kikker, Ganzenmarkt 14. Inl 030-2319666 of www.barreland.nl.