Quiz

Australië viert vandaag feest, omdat 218 jaar geleden de eerste kolonisten arriveerden in Sydney Cove. In het kader van de nationale feestdag schotelde de Herald Sun de lezers van de krant van wakker Australië vanmorgen vijftig vragen (plus antwoorden) voor over de eigen nationale identiteit. Een willekeurige greep: Onder welke naam brengt Kylie Minogue haar lingerie aan de man? Antwoord: Love Kylie. Welke deelstaat kent geen snelheidslimiet? Antwoord: Northern Territory. Welke krokodil is groter, de zoet- of de zoutwatervariant? Antwoord: zout.

Kijk, dat zijn nog eens vragen. Heel wat beter dan: wie vermoordde Willem van Oranje - Willem Wie?! - en wanneer was de Slag bij Nieuwpoort? Vandaag gingen de gedachten ook even terug naar die aardige Edward en zijn twee jaar jongere broer Tim, in het vliegtuig op weg naar Melbourne. Wat moesten we eigenlijk denken van die massale en etnisch getinte vechtpartijen laatst in Sydney? Stond de Australische multiculturele samenleving op springen? Nee hoor, bezwoeren de broers, zelf van Aziatische komaf, in koor. Hoe kwamen we daar bij? 'Een of andere Libanese mafkees' was zo dom geweest om een strandwacht een oplawaai te verkopen. 'En dat doe je dus niet', zei Edward. Het had vandaag vraag 51 kunnen zijn in Our Australia Day Super Quiz: Wat doet een Australiër niet?

Mark Hoogstad

    • Mark Hoogstad