Prinses van het gas

timosjenko.jpgDe tijd die je in dit land aan onzin kwijtraakt! Vraagt het pr-bureau van de Oekraiense ex-premier Joelia Timosjenko of je geïnteresseerd bent in een interview. Staat na tientallen e-mails en telefoontjes over en weer een plaats en datum vast: Poltava, 27e januari. Tickets gekocht, koffer gepakt, heeft haar stafchef op het laatste moment in plaats van een uur interview twee minuten ingepland. Mooi niet dus.
Toch nog maar eens proberen, de ?prinses van het gas? blijft fascineren. Nog geen jaar geleden een ijzersterk oranje duo met president Joesjtsjenko, nu in gezelschap van haar oude aartsvijand Viktor Janoekovitsj gesignaleerd. Idealist of opportunist? In 2002 schreef ik:

Ze belandde in het ziekenhuis nadat haar gepantserde Mercedes werd geramd door een Zjigoeli vol fruit. ,,Een aanslag”, riep ze. Haar aanhoudende slachtofferschap wekt zowel fanatieke loyaliteit als cynisme in de hand. `Voel met je hart, denk met je hoofd’, was haar verkiezingsslogan. ,,En steel met je handen”, voegt een Oekraiense collega eraan toe.

Onder al het drama proef ik bij Timosjenko koele berekening. Ze verdiende in de jaren negentig honderden miljoenen dollars met United Energy Systems, een firma die hetzelfde deed als het dubieuze RosUkrEnergo nu, maar dan erger: Turkmeens en Russische gas importeren, distribueren, ruilen en stelen. Wil ze niet gewoon opnieuw haar hand in de koektrommel? Anderzijds veranderen zondaars hier wel vaker onverwachts in heiligen. De jury is in beraad.

    • Coen van Zwol