Onverwachte winst Sony

Sony heeft het laatste kwartaal een onverwacht sterke winststijging geboekt. Het Japanse elektronicaconcern verwacht dan ook dit boekjaar geen verlies te maken, zoals het eerder voorspelde, maar winst.

Van concurrent Sanyo werd gisteren nog bekend gemaakt dat het onder financiële curatele is gesteld. Over het algemeen bestond onder analisten het beeld dat de Japanse consumentenelektronica zijn glorietijd voorbij is en diep in de moeilijkheden verkeert.

Sony maakt vandaag met deze analyse korte metten. De nettowinst in het derde kwartaal van Sony's boekjaar, dat loopt van 1 april tot 1 april, kwam uit op 1,2 miljard euro, 17 procent meer dan een jaar geleden. Het is de hoogste kwartaalwinst uit de geschiedenis van het concern. Ook de kwartaalomzet steeg uitbundig (tot 17 miljard euro) en brak een record.

De winststijging is vooral te danken aan de financiële divisie van het concern, die sterk wist te profiteren van de opleving van de effectenbeurs in Tokio, maar ook aan de verkoop van consumentenproducten, lcd-tv's voorop. Verder vonden de Playstation-spelcomputers meer aftrek.

Sony, tegenwoordig onder leiding van een Amerikaan, kwam laat op de markt met platte tv's. In september begon het met de verkoop van deze zogeheten Bravia-tv's, die het samen met het Zuid-Koreaanse Samsung produceert.

Beleggers reageerden opgetogen op de cijfers. Op de beurs van Tokio, steeg het aandeel Sony met 2,63 procent.