Onthaasten was er toen niet bij

'Als iemand tachtig is kost hij de gemeenschap 30.000 à 40.000 euro per jaar', stelt Floris Sanders, 'een van de de machtigste man in de gezondheidszorg'.

Heeft hij wel eens uitgerekend hoeveel hij de gemeenschap per jaar heeft gekost tijdens zijn universitaire studie? En wie dat toen voor hem betaald heeft? Zou dat misschien die tachtigjarige van nu geweest kunnen zijn?

Uit solidariteit, want de gemiddelde tachtigjarige Nederlander heeft niet op de universiteit gestudeerd en zijn kinderen evenmin.

'De babyboomers hebben hun ziektes in hoge mate aan zichzelf te wijten', vindt Sanders verder. Dat komt dan door hun ongezonde levensstijl. Misschien omdat ze nog een 48-urige werkweek kenden, later via 45 verlaagd naar 40 uur? Of omdat hun bedrijf niet over een fitnesscenter beschikte? Aan de patat en de McDonald's kan het niet gelegen hebben, want die waren er voor de tachtigjarige van nu nog niet!

Nee, die ongezonde levensstijl bestond inderdaad uit roken en af en toe een borrel pakken, zo'n beetje de enige ontspanning die die generatie kende.

Want ontspannend op vakantie gaan was er ook al niet bij, laat staan twee keer per jaar onthaasten, zoals de generatie van Sanders doet.

Han Albers is zelfstandig consultant.

    • Han Albers