OM NAAR UIT TE KIJKEN

BEELDENDE KUNST

Exploding TelevisionTijdens het International Film Festival Rotterdam functioneren de expositieruimtes van TENT. en Witte de With als zenuwcentrum voor het programma Exploding Television. Kunstenaars, televisiemakers en media-activisten zullen ter plekke televisie-uitzendingen maken die via internet en de lokale zender verspreid worden. Aan het programma, dat de naam Satellite of Love draagt, doet een keur aan internationale kunstenaars mee, onder wie Franz Ackermann, Mark Bain, Angela Bulloch, Erik van Lieshout en Rirkrit Tiravanija.

Satellite of Love 26 januari t/m 26 maart in Witte de With en TENT, Witte de Withstraat 50, Rotterdam. Dinsdag t/m zondag 11-18u (tijdens IFFR dagelijks tot 22u). Inl 010-4110144 of www.wdw.nl

POP

EditorsDe jonge en magistrale rockgroep Editors uit Birmingham spreidt de Nederlandse tournee uit over een aantal weken, zodat ze ons kleine landje als uitvalsbasis kunnen gebruiken om Duitsland, België en Frankrijk te veroveren. Live nog indrukwekkender dan op debuutalbum The Back Room, willen ze het new wave-gevoel van Echo & the Bunnymen en Joy Division koppelen aan betekenisvolle teksten en boven de banaliteit van de Britpop verheven muziek.

30 jan 19u30 Paradiso, Amsterdam 020-6264521, 13 feb Tivoli, Utrecht 030-2311491, 21 februari, De Effenaar, Eindhoven 040-2448861.

DANS

Le Sacre du printemps De Algerijns-Franse choreograaf Heddy Maalem brengt een Afrikaanse versie van Le sacre du printemps van Nijinsky en Strawinsky. Maalem ziet in dit ballet rondom een maagdenoffer niet alleen de zinnelijke strijd tussen de seksen, maar ook de politieke strijd van Afrika met het westen. Maalem integreert in zijn dans elementen uit vechtsporten als boksen en aikido. De vijftien dansers komen uit Mali, Benin, Nigeria, Senegal en Guadeloupe.

1-4 februari, Amsterdam. Muziektheater. Inli 020-6255455 of www.gastprogrammering.nl

THEATER

Edward II NTGent brengt Edward II - Ed Is Dead - Forever Yours van Peter Verhelst, over de homoseksuele koning die weigert in de voetsporen van zijn illustere vader te treden, en zich in plaats daarvan overgeeft aan de poëzie en de liefde, voor zijn minnaar Gaveston. Zijn generaal, zijn kardinaal en zijn echtgenote laten het er niet bij. Verhelst baseerde zich op de tragedie uit 1592 van de Britse schrijver Christopher Marlowe (1564-1593). In zijn vorige stuk Richard III schreef Verhelst over vernietigingsdrang, de viering van de dood, nu wil hij juist de viering van het leven laten zien. Domien van der Meiren regisseert zeven jonge acteurs.

T/m 28 jan Gent, Schouwburg. Nederlandse tournee 24 febr t/m 18 maart. Inl www.ntgent.be