Nog een taartje van Cees

Voor een taartvorm van 25 cm:50 g roomboter + iets extra; 50 g poedersuiker; snufje zout; 125 g patentbloem; 1 ei.Voor de vulling:16 pitloze pruimedanten; een pot zwarte thee; 200 g crème fraîche1 ei; geraspte schil van 1/2 grote citroen; 25 g suiker; 25 g amandelspijs, in kleine kruimels

Banketbakkers reizen de wereld over en doen ideeën op; zelfs in de keuken van verre vrienden. De Amsterdamse banketbakker Cees Holtkamp kreeg van zijn Finse gastvrouw in Stockholm een zelfgebakken taartje voorgeschoteld. Dat bekoorde hem zozeer dat hij het taartje - na een kleine aanpassing qua gebruikte vruchten - vaak bij hem thuis maakt als er gasten komen. Zelf snoept hij er dan het meest van. Telkens zie je hem weer een flintertje van de taart afsnijden om nog even die smaak op de tong te krijgen. Een banketbakker die blijft snoepen van eigen taart, beter kan het niet. Bereiding: Week de pruimedanten voor de vulling 12 uur in de thee; laat ze voor gebruik goed uitlekken. Doe roomboter in een beslagkom en prak er poedersuiker en zout door. Werk vervolgens de bloem erdoor tot een kruimelig mengsel is verkregen en roer tot slot het ei erdoor. (Houd deze volgorde exact aan voor een goed resultaat). Voeg het deeg tot een bal, wikkel hem in plasticfolie en laat op een koele plaats ten minste 1 uur rusten; voor gebruik op kamertemperatuur laten komen zodat het soepel uitrolt. Vet de taartvorm dun in met boter. Vermeng crème fraîche, ei, suiker en citroenrasp met elkaar. Rol het deeg op een dun met bloem bestoven werkvlak uit tot een ronde lap van 28 cm; bestuif het deeg ook bovenop met een waasje bloem tijdens het uitrollen en omdraaien zodat het niet vastplakt aan de deegroller. Bekleed de taartvorm met deeg, snijd overhangend surplus weg en druk het deeg luchtigjes vast op de bodem en tegen de rand. Strooi de kruimeltjes amandelspijs gelijkmatig over de deegbodem. Schik de pruimedanten in een cirkel en leg er één in het midden. Giet het crème fraîche-mengsel tussen de pruimedanten op de deegbodem. Bak de taart 35 min. in het midden van een voorverwarmde oven (220° C), of tot de vulling gerezen, gestold en goudgeel van kleur is. Serveer op kamertemperatuur. Door afkoeling zal de vulling iets inzakken, maar aan smaak doet dat niets af.

Florine Boucher

Morgen: auberginerolletjes.

    • Florine Boucher