Nieuwe bekentenis in zaak-Oudwoude

De 25-jarige man uit Westergeest die onlangs bekende een 13-jarig meisje uit Oudwoude in een bos van haar paard te hebben getrokken en vervolgens verkracht, is betrokken bij nog twee zedenzaken.

Deze week bekende hij dat hij in oktober vorig jaar een 11-jarig meisje in Kollum heeft geprobeerd aan te randen. Hij bedreigde haar daarbij met een mes. In mei 2004 heeft hij een toen vijfjarig meisje in Deventer, eveneens onder bedreiging van een mes, seksueel misbruikt.

Zijn dna kwam overeen met sporen die destijds werden aangetroffen op de plaats van het misdrijf, zo wees onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) vorige week uit. Het mes waarmee hij het 13-jarige meisje bedreigde is op zijn aanwijzing teruggevonden in de bossen bij Oudwoude, op de plek waar het 13-jarige slachtoffer is vastgebonden en verkracht.

Het meisje ging anderhalve week geleden op een zondagmiddag met haar paard rijden in de bossen. De verdachte bekende, na een aanvankelijke ontkenning, dat hij haar had bedreigd en verkracht. Zijn dna bleek daarna bovendien overeen te komen met sporen op de plek van het misdrijf.

De man blijkt foto's te hebben genomen van het slachtoffer op de plek van het misdrijf, zo maakte justitie in Leeuwarden gisteren bekend. Die trof de politie tijdens een huiszoeking aan op diens computer. Die is in beslag genomen. Er zijn geen aanwijzingen dat hij de foto's via internet heeft verspreid, aldus het openbaar ministerie.

Het rechercheteam onderzoekt nog of de man ook betrokken is bij de aanranding van een 12-jarig meisje in oktober vorig jaar in Buitenpost (Friesland).

Volgende week woensdag moet de man voorkomen voor de raadkamer van de Leeuwarder rechtbank. Die beslist dan of zijn voorlopige hechtenis met nog eens 30 dagen wordt verlengd.