Minivisje ontdekt in 'zure thee'

Het kleinste visje ter wereld meet van kop tot staart niet meer dan 8 millimeter. Daarmee is Paedocypris progenetica de kleinste vissoort ter wereld. Een internationaal team van biologen ontdekte het visje in moerassen in het binnenland van het Indonesische eiland Sumatra en in Sarawak, het Maleisische deel van Borneo. Gisteren publiceerden zij daarover in het Britse wetenschappelijke tijdschrift Proceedings of the Royal Society B.

Het visje leeft in veenmoerassen in het regenwoud die met een pH van 3 erg zuur zijn. Het water van deze moerassen is zo rijk aan organisch materiaal dat het eruit ziet als heel sterk gezette thee. Lang dachten biologen dat dit soort milieus arm waren aan diersoorten, maar daar brengen de Paedocypris-visjes nu verandering in.

De wetenschappers ontdekten twee soorten: P. progenetica en de enkele millimeters grotere P. micromegethes. De visjes leven van plankton en houden zich op in schaduwrijk dieper water.

Veel andere soorten minivisjes blijven klein doordat zij als het ware blijven steken in de larvale fase. Veel van deze visjes hebben een skelet van kraakbeen in plaats van been, en missen schubben op de huid. In tegenstelling daarmee isPaedocrcypris opmerkelijk goed ontwikkeld. Het mannetje heeft zelfs een speciale buikplaat en aangepaste vinnen, die mogelijk dienen om zich aan het vrouwtje vast te klampen tijdens het bevruchten van de eitjes.