Microsoft geeft deel eigen broncode vrij

Softwareproducent Microsoft zal een gedeelte van de broncode van zijn besturingsprogramma Windows openbaar maken voor zijn concurrenten. Dat maakte het Amerikaanse bedrijf gisteren bekend. Het besluit volgt op een dreigement van de Europese Commissie van 15 december vorig jaar. Als Microsoft zijn broncode niet vrij zou geven, zou een boete van tot twee miljoen euro per dag worden opgelegd.

Kennis van de broncode van Windows, de bouwstenen van het besturingssysteem, is voor andere softwareproducenten van belang, omdat het hen in staat stelt hun producten beter te integreren met Windows. Producenten die inzicht willen hebben in de broncode zullen Microsoft daarvoor overigens wel moeten betalen.

De Europese Commissie is al langer bezig het monopolistisch gedrag van Microsoft te bestrijden. In maart 2004 kreeg de softwaregigant een boete van 497 miljoen euro opgelegd. Windows zou het te moeilijk maken om de software van Real Networks (een programma om muziek en films mee af te spelen) op de pc te installeren, waardoor er sprake zou zijn van oneerlijke concurrentie ten opzichte van Microsofts eigen Windows Media Player. Ook kreeg Microsoft de opdracht een versie van Windows zonder de Media Player op de markt te brengen.

Volgens de advocaat van Microsoft is met het vrijgeven van delen van de broncode 'het antwoord gegeven op alle vragen die nog open stonden'. Mededingingscommissaris Neelie Kroes reageert volgens haar woordvoerder terughoudend. 'Uiteraard hopen we dat ze precies zullen uitleggen hoe ze tegemoet gaan komen aan de eisen zoals die door de Commissie geformuleerd zijn. Die beoordeelt of Microsoft aan die eisen heeft voldaan en niet Microsoft.'