'Marokkaanse jeugd behoudend in geloof'

Meer dan de helft van de Marokkaanse jongens vindt dat de meisjes een hoofddoekje moeten dragen. Driekwart van de jeugd is niet bereid met een niet-moslim te trouwen en bijna de helft beschouwt zich in de eerste plaats moslim in plaats van Marokkaan.

De jeugd vroeger en de jeugd nu. (Cartoon in l'Economiste)
De jeugd vroeger en de jeugd nu. (Cartoon in l'Economiste)

Een grote enquête, gepubliceerd in het Marokkaanse zakendagblad l'Economiste, schetst een vrij conservatief religieus beeld van de huidige generatie Marokkanen tussen de zestien en dertig jaar oud. Maar over de inmenging van religie in de politiek blijkt een grote verdeeldheid te bestaan.

De representatieve steekproef onder de groep, die 29 procent van de bevolking vertegenwoordigt, schetst het beeld van een jeugd die wegens geldgebrek voor het grootste deel thuis bij de ouders woont. Een ruime meerderheid noemt het moeilijk om een relatie aan te knopen vanwege de sociale controle die wordt uitgeoefend door de familie, maar ook vanwege geldgebrek. Tweederde van de jongens heeft wel seksuele ervaring, vaak met prostituées.

Een meerderheid van 44 procent van de jeugd meent dat Al-Qaeda niet als terreurgroep bestempeld mag worden. Over de invloed van religie op de politiek zijn de meningen zeer verdeeld: een derde vindt dat het geloof het leidend beginsel van de politieke partijen moet zijn, een derde vindt van niet en een derde heeft geen mening.

Vrijwel alle jongeren noemen zich praktiserend moslim, vasten tijdens de ramadan en bidden soms of met regelmaat. Voor het vrijdaggebed gaat 71 procent zelden naar de moskee. De volksislam met zijn magie en heiligenverering blijkt meer aan te slaan. Meer dan de helft van de meisjes en 78 procent van de jongens gelooft in het bestaan van de djinns, geesten die door de lucht vliegen en in de huid van mensen of dieren kunnen kruipen.