Lozing grondstof teflon moet minder

Rotterdam, 26 jan. De Amerikaanse milieudienst EPA heeft DuPont, 3M en zes andere bedrijven voorgesteld de lozing van de grondstof PFOA op vrijwillige basis tot een minimum terug te brengen. PFOA (perfluoroctaanzuur) is uitgangsmateriaal voor de productie van de stof PTFE die DuPont verhandelt onder de naam Teflon. Het is een vettige plasticsoort die zeer hittebestendig is en daarom onder meer gebruikt wordt als anti-aanbaklaag in pannen (Tefal-pannen). PFOA kwam bij de bedrijven in hoge concentraties in het afvalwater terecht. De EPA ageert daartegen omdat PFOA in de natuur slecht afbreekt en bij ratten de lever beschadigt. Ook hoopt de stof zich op in het menselijk lichaam. De EPA stelt voor de uitstoot in 2010 terug te brengen tot hooguit 5 procent van de waarde uit het jaar 2000. Vorige maand kreeg DuPont een recordboete voor het geven van onjuiste informatie. Er dreigen nog andere processen.