La Traviata

De komende zomer draaien de Salzburger Festspiele om Mozart, afgelopen jaar was Verdi's La traviata de belangrijkste festivalproductie. Met de Italiaanse dirigent Carlo Rizzi - in mei ook bij de Nederlandse Opera voor Verdi's Simone Boccanegra - én met de nieuwste generatie Verdi-zangers.

Met de door zijn vader gedwarsboomde liefde van Alfredo voor courtisane Violetta is La traviata een van Verdi's intiemste opera's; alle drama komt voort uit de betrekkingen tussen de drie personages. Op deze live cd-opname hóór je Alfredo met zijn vader vechten, Violetta snikken en de oude Germont spuugzingen van vaderlijke onmin.

De invulling van elke La traviata staat of valt met de bezetting. Thomas Hampson is ideaal getypecast als vader Germont - zowel diens strikte fatsoen als zijn zachtere kanten gaan hem met zijn warme en lenige krachtbariton fantastisch af. De Mexicaanse tenor Rolando Villazon is met zijn lichte maar gespierde geluid temperamentvol en zorgzaam als Alfredo - een innemend man van uitersten. De Russische sopraan Anna Netrebko - uiterlijk een oogverblindende glamour-Violetta - steekt er een beetje mat bij af. Hoe fraai ook haar Addio del passato, haar leed bezorgt geen kippenvel. Maar dirigent Rizzi, die steeds hoorbaar met de zangers meedenkt, laat de Wiener Philharmoniker Verdi's subtiliteiten en sfeercontrasten in vele kleurschakeringen tevoorschijn toveren. Storend is het cd-boekje, waarin de vertalingen niet alle synchroon naast het Italiaans te lezen zijn.

G. Verdi - La traviata (00289 477 5936)

    • Mischa Spel