Kinderen goudmijn voor zorgverzekeraars

Onze kinderen blijken de `zorgpremiekonijnen` voor de verzekeraars. Al die kinderen die nu gratis verzekerd zijn, worden ouder. Elk jaar komen er in één klap zo'n 180.000 `vol` verzekerden bij, die echt niet meteen volle zorgconsument zijn. Zo weten de verzekeraars nu al dat ze gegarandeerd een jaarlijkse `bonus` van 180 miljoen euro aan premie voor de basisverzekering ontvangen. Natuurlijk sluit het gros van deze jong volwassenen ook een aanvullende verzekering af en komt er nog eens 60 miljoen premie per jaar bij. De gevolgen op gezinsniveau zijn dramatisch. Wij hebben een tweeling van 16 jaar. Hoe de zorgpremie voor ons gezin uitpakt, weten we nog niet precies. De nieuwe zorgpremie voor het gezin is ongeveer 3.000 euro per jaar: basis en een noodzakelijke aanvulling voor fysio en tandarts. Maar ik ben zelfstandig ondernemer; er komt dus nog ongeveer 1.800 euro per jaar bij via de inkomstenbelasting. Nu zijn we op jaarbasis zeker al een paar honderd euro méér kwijt aan kosten voor de zorgverzekering voor het gezin. Gemakshalve gaan we er vanuit dat mijn man ook dit jaar (en volgende jaren!) van zijn werkgever nog steeds een tegemoetkoming ontvangt voor de zorgverzekering. Of dat zo is, weten we nog niet.

Maar wat gebeurt er in 2008, als onze twee kinderen in één klap 18 jaar worden? De jaarpremie gaat met ongeveer 3.000 euro omhoog. Bijna een verdubbeling, van het ene jaar op het andere. Allerlei tussentijdse premieverhogingen daar gelaten. En weet u wat het leukste is: we hopen dat onze kinderen dat jaar gaan studeren. Welke bruin kan dat trekken?

    • Mw. Drs. J.A.M. Ley Driebergen