Ingooi 30 graden komt het verst

Rotterdam, 26 jan. Een ingooi bij voetbal komt het verst wanneer de speler de bal onder een hoek van dertig graden werpt. Dit blijkt uit Brits onderzoek dat binnenkort gepubliceerd wordt in het tijdschrift Sports Biomechanics. Het inzicht gaat in tegen de meeste leerboeken, die 45 graden de beste hoek noemen om ver te gooien. De onderzoekers, verbonden an de universiteit van Brunel (West-Londen), lieten voetballers ingooien nemen onder hoeken variërend van tien tot zestig graden. Uit video-opnamen van die acties bepaalden ze de snelheid en de hoek waaronder de bal was ingegooid. Deze gegevens duidden op een optimale werphoek van dertig graden - uitgaande van windstil weer. Wanneer de speler de bal een kleine tegenspin meegeeft, komt deze bij iets minder dan dertig graden nog verder.