'Ik ben jaren bang voor mezelf geweest'

De Amerikaanse regisseur John Maringouin maakte een film over zijn vader, een moordenaar. 'Mijn vader bleek erg goed in het spelen van zichzelf.'

Regisseur John Maringouin op het International Film Festival Rotterdam Foto NRC Handelsblad, Vincent Mentzel John MARINGOUIN,regisseur Running Stumbled, USA.foto VINCENT MENTZEL/NRCH.==F/C==Rotterdam International Filmfestival, 25 januari 2006 FOTO NIET AANSNIJDEN! Mentzel, Vincent

'Dit is een film die gevaarlijk is voor degene die hem maakt. Dat voel je als je hem ziet.' Aan het woord is, in een café in de Amsterdamse Pijp, John Maringouin (New Orleans, 1973), maker van de film Running Stumbled, een film over zijn vader. 'Toen ik naar zijn huis liep, zeiden de buren: 'Weet je wel zeker dat je daar moet zijn?' Je kon het geschreeuw buiten horen.'

Voor hij een film over zijn vader maakte, had Maringouin hem al 31 jaar niet meer gezien. 'Mijn moeder vertelde me altijd dat hij zo ongeveer de antichrist was. Hij was een moordenaar, hij had ook mij willen vermoorden. Ik moest elke dag op mijn knieën bidden dat ik niet op hem zou gaan lijken. Ik ben jaren bang voor mezelf geweest. Zou ik ook een moordenaar worden?'

Running Stumbled gaat vanavond in wereldpremière op het International Film Festival Rotterdam. Het is een film uit de buik of een nog dieper deel van het festival, geen Caché van Michael Haneke of Brokeback Mountain van Ang Lee, films die zonder IFFR ook wel gezien zullen worden, maar een vreemde, idiote, volkomen maffe film waarvan zelfs het genre niet vast lijkt te staan. Is dit echt een documentaire? Ook in dat Amsterdamse café blijft het moeilijk de werkelijkheid vast te houden. Is dit echt een interview?

Heeft zijn vader echt geprobeerd hem te vermoorden? 'Je kunt de feiten misschien ook anders interpreteren', zegt de regisseur. 'Toen mijn moeder en ik wilden vluchten, reed mijn vader ons van de weg af en sloeg met een koevoet de voorruit in. Gelukkig reed er toen net een politieauto voorbij. Mijn vader is veroordeeld wegens een poging tot moord.'

Maringouin is een ontdekking van festivalprogrammeur Gertjan Zuilhof, die al eerder een film van hem op het festival vertoonde. Running Stumbled, waar ook het IDFA interesse voor had, nam Zuilhof op in 'White Light', een programma met films over drugs. Drugs worden volop gebruikt in Running Stumbled, vooral allerhande pillen. Maar meer dan een film over drugs is de film een drug, maar dan wel een bad trip. Opeens lijkt het niet meer mogelijk om je eigen zintuigen te vertrouwen. En dat terwijl het, op wat trucs met kleurgebruik en split screen na, toch echt lijkt alsof Maringouin gewoon filmt wat hij ziet, in het huis waar zijn vader woont met zijn nieuwe vrouw. Glamour is er ver te zoeken. De vader was vroeger een redelijk bekende kunstenaar, nu schuifelt hij achter een looprek door het huis en ruziet met zijn tweede vrouw. Zuilhof noemt de film 'onbedoeld de ultieme antidrugsfilm'.

Die vrouw, Marie, maakt de film nog gekker: Running Stumbled blijkt geen film over een vader en een zoon maar over een oud geworden echtpaar dat elkaar is gaan haten. 'Marie is de ster van de film', zegt Maringouin. 'Van muze is ze een verschrikkelijk obstakel geworden.'

Is het niet gek om je familiegeschiedenis zo in een film bloot te geven, vraag ik Maringouin. 'Tijdens de opnames, die twee weken duurden, zei mijn vader: ik heb je niets anders te geven, deze film is je erfenis. Mijn vader bleek erg goed in het spelen van zichzelf.' Maringouin blijkt net zo'n voyeur als zijn publiek: 'Ik denk dat ik deze mensen interessant zou hebben gevonden als ze geen familie waren.'

In het dagelijks leven regisseert hij videoclips en filmt hij voor Jack Ass, het stuntprogramma van MTV. Op het festival is ook een film te zien van zijn vriendin, Molly Lynch, die hij produceerde. Die film, Gucci Crackhaeds Battle Nihilism, is ook in het drugsprogramma opgenomen. Zelf is Maringouin lang bang geweest voor drugs. 'Er zit een scène in waarin Marie mijn vader beschuldigt van een aantal moorden. Dat het zo lang duurde voor die vriend dood was toen hij hem onder water hield. Ik weet niet of hij echt een moordenaar is, maar het zou goed kunnen. Het is alsof hij onder invloed van drugs zo in een andere wereld leefde dat zelfs de werkelijkheid van een moord hem er niet uit zou krijgen. In die toestand is een moord maar een ongelukje. Niets om je druk over te maken.'

Maringouin heeft zijn vader en Marie na de opnames van de film niet meer gezien of gesproken. 'Dit was genoeg.'

Running Stumbled is vanavond te zien op het International Film Festival Rotterdam. Vanavond 19.15u, vr. 27 jan. 13.15u, di 31 jan. 17.15u, vr 3 febr. 16.15u. Inl: www.iffr.nl

    • Bianca Stigter