'Geen lastenverlichting'

Lastenverlichging voor burgers zit er dit jaar niet in, hoewel er vorig jaar miljarden aan meevallers bij de overheidsfinanciën waren.

Dat maakten premier Balkenende (CDA) en minister van Financiën Zalm (VVD) gisteravond duidelijk in een spoeddebatje dat door de PvdA was aangevraagd over de jongste meevaller van 3 miljard euro.

Een meerderheid in de Tweede Kamer vindt het te vroeg om te praten over de besteding. CDA, VVD en D66 en oppositiepartij LPF willen eerst meer duidelijkheid over aard en omvang van de meevaller. Die is er pas in het voorjaar. Het financieringstekort over 2005 komt met de meevaller naar verwachting uit op 0,75 procent, terwijl in de Miljoenennota 2005 was uitgegaan van 2,6 procent.

In een grimmige verdediging van het kabinetsbeleid om de meevaller te gebruiken voor de verlaging van het financieringstekort, zei Balkenende: 'We moeten blij zijn over de daling van het financieringstekort. Ik beschouw dit als een compliment voor de soliditeit van het kabinetsbeleid.'

Financieel woordvoerder Crone (PvdA) stelde voor om de helft van de meevaller te gebruiken voor verlaging van het financieringstekort en de andere helft voor lastenverlichting en extra uitgaven voor zorg en onderwijs. 'Terwijl er enorme meevallers zijn, stijgt de koopkracht dit jaar gemiddeld met twee euro per maand, net genoeg voor een extra kopje thee', zei Crone.

Het Kamerlid Irrgang (SP) pleitte voor een armoedetoeslag van 100 euro per alleenstaande en 200 euro per gezin. Vendrik (GroenLinks) vermoedde een opzetje van het kabinet en de regeringspartijen om 200 miljoen van de meevaller in te zetten voor de compensatie van de publieke omroep.

In het voorjaar gaat het kabinet weer kijken naar de ontwikkeling van de koopkracht in het licht van de energieprijzen. Mogelijk komt daar nog een compensatie voor.