Gedichtendag rond Rembrandt

'Dit is een niet zo goed gedicht', begon de oude bard H.H. ter Balkt, 'omdat het is geschreven bij een slechte kleurenkopie van het schilderij van Rembrandt. In het echt is het werk veel mooier.' Ter Balkt was één van de dichters die gisteravond een gedicht voordroegen in het Rijksmuseum in Amsterdam, ter gelegenheid van de officiële opening van Gedichtendag. Hij herhaalde zijn optreden even later op het Dichtersbal in Paradiso.

Vandaag viert Nederland Gedichtendag met ruim 200 optredens, manifestaties, workshops en gesprekken met dichters - op scholen, in bibliotheken en op podia. De schrijver van de Gedichtendagbundel, Menno Wigman, signeert in de vier grote steden en in Den Haag worden de Gedichtendagprijzen voor de beste gedichten van 2005 uitgereikt.

Op NS-stations zijn posters te zien met gedichten die dichters (onder wie Ingmar Heytze, Jan Kal en Elly de Waard) maakten over hun favoriete olympische moment. Zelfs in het Rijksmuseum hangen gedichten, geschreven bij schilderijen van Rembrandt.

Gedichtendag: pagina 13

de Rembrandtgedichten: morgen in CS