Galerieselectie

Leo de GoedeDe schilderijen van de in New York woonachtige kunstenaar Leo de Goede waren tien jaar geleden voor het laatst in Nederland te zien. Aschenbach & Hofland Galleries tonen nu een serie nieuwe werken, die met lakverf op hout zijn geschilderd. Bron van inspiratie is de nerf van het gekozen triplex. Met felle kleuren accentueert De Goede de aderen van het hout waardoor fraaie patronen ontstaan. Het is alsof hij de anatomie van de plank heeft blootgelegd.

Schilderijen van Leo de Goede. T/m 25 febr in Aschenbach & Hofland Galleries, Bilderdijkstraat 165c, Amsterdam. Wo t/m za 11-17u.

Jeroen JongeleenOnder de artiestennaam Influenza fleurt Jeroen Jongeleen de openbare ruimte van steden op met subtiele interventies. Zoals een griepvirus onverwacht en onderhuids de boel op stelten kan zetten, zo laat hij onuitgenodigd tekens achter in de vorm van graffiti of stickers. Jongeleen ontwikkelt voortdurend nieuwe symbolen, figuren en teksten. Vaak refereren deze aan de codes van reclameborden en andere visuele uitingen in de urbane samenleving.

Graffitikunst van Jeroen Jongeleen. T/m 4 maart in Upstream Gallery, Kromme Waal 11, Amsterdam. Wo t/m za 12-18u.

Martin SchoellerDe jonge Duitse fotograaf Martin Schoeller woont sinds twaalf jaar in New York. Hij begon zijn carrière aldaar met het maken van portretten van mensen die hij op straat ontmoette. Inmiddels is hij uitgegroeid tot een invloedrijk portretfotograaf en is hij bij het tijdschrift The New Yorker in de voetsporen getreden van de legendarische Richard Avedon. Nu maakt Schoeller wekelijks portretten van sterren als Catherine Zeta-Jones, Angelina Jolie, Eminem, Jack Nicholson en vele anderen. De close-up is zijn handelsmerk.

Foto's van Martin Schoeller. T/m 11 maart in Galerie Wouter van Leeuwen, Hazenstraat 27, Amsterdam. Do t/m za 12-18u.

One Man´s LandDe fototentoonstelling One Man's Land gaat over de manier waarop het geheugen herinneringen vervormt. Drie fotografen geven het publiek een kijkje in hun hoogstpersoonlijke ervaringen. Joakim Eneroth vertelt in een autobiografisch verslag over zijn reizen naar onder meer IJsland, India en de VS. JH Engström toont een lyrische serie portretten, zelfportretten, landschappen en stillevens - een zeer persoonlijke impressie van de wereld om hem heen. En André Lützen haalt in een fictieve fotoserie herinneringen op aan gebeurtenissen uit het verleden.

One Man's Land. T/m 12 maart in Noorderlicht Fotogalerie, Akerkhof 12, Groningen. Di t/m zo 11-18u.

Who am IMet de expositie Who am I heropent Galerie Herenplaats, gespecialiseerd in outsider art, haar onlangs verbouwde tentoonstellingsruimte. De galerieruimte is verdubbeld en er zijn ruimtes gecreëerd waar kunstenaars kunnen werken. De expositiewanden zijn draaibaar en voorzien van multimedia-apparatuur. Who am I, een samenwerkingsproject tussen de Willem de Kooning Academie, Galerie Herenplaats en The School of Visual Arts in New York, laat grafisch werk zien van achttien kunstenaars uit Rotterdam en New York. Elk instituut toont werk van vijf studenten en een docent.

Who am I. T/m 19 maart in Galerie Herenplaats, Schiedamse Vest 56-58, Rotterdam. Dag 13-17u.

En verder: Installatie van Kaleb de Groot t/m 8 febr in De Praktijk, Lauriergracht 96, Amsterdam; schilderijen van Lea Asja Pagenkemper t/m 5 febr in Galerie Akinci, Lijnbaansgracht 317, Amsterdam; foto's van Koos Breukel t/m 12 febr in galerie Van Zoetendaal, Keizersgracht 488, Amsterdam; foto's van Gerco de Ruyter t/m 5 febr in MKgalerie.nl, Witte de Withstraat 53, Rotterdam; foto's van Bert Sissingh t/m 5 febr in Galerie Cokkie Snoei, Mauritsweg 55, Rotterdam; aquarellen van Robine Clignett t/m 5 febr in Galerie Maurits van de Laar, Herderstraat 6, Den Haag; foto's van Hans Biezen en Jean-Claude Bélégou t/m 25 febr in Galerie Pennings, Geldropseweg 61 B, Eindhoven