Frankrijk

Juwelen " Diamonds are a girl's best friends…. ", het bekende Marilyn-refrein van de film Gentlemen prefer blondes van Howard Hawks, weerklinkt in de zalen van het Musée Carnavalet. Daar exposeert het National Jewelry Institute van New York meesterwerken van de Amerikaanse juwelierskunst: tweehonderd stukken eind 18e t/m het eind 20e eeuw. Deze werden gemaakt in New Yorkse ateliers van gerenommeerde huizen als Cartier, Tiffany & Co, Van Cleef & Arpels en Harry Winston. De juwelen werden gedragen door beroemde persoonlijkheden als Grace Kelly, Mona Bismarck, Jacky Kennedy, Elisabeth Taylor en de hertogin van Windsor. De expositie is een weergave van de aantrekkingskracht van de VS voor de Parijse luxe en een portret van de evolutie van de Amerikaanse maatschappij, dan een geschiedenis van de juwelierskunst.

Byoux de stars, chefs-d'oeuvre de la joaillerie Américaine t/m 7 mei in het Musée Carnavalet, 23, rue de Sévigné, Parijs, dag beh ma 10-18u, 0033-144595858 en www.carnavalet.paris.fr

Judith Magre Ze is uniek. Ze is mooi, sensueel, spiritueel, geestig en een groot actrice. Elke avond brengt het publiek haar een ovatie. Een paar jaar geleden was ze de ontroerende Shirley in de toneelbewerking van het dagboek van de Amerikaanse schilderes in Parijs Shirley Goldfarb. Nu is ze weer alleen op het toneel begeleid door de bassist Mauricio Romero. Ze vertolkt Histoires d'hommes : een serie geschiedenisjes, indrukken, liedjes over de liefde van alle kanten. Wanneer een vrouw het over mannen heeft. Een genot.

Histoires d'hommes v.o.t. in het Théâtre Pépinière-opéra, 7, rue Louis-le-Grand, Parijs, 0033-142614416.

En verder in Parijs Madame Butterfly van Puccini in regie van Robert Wilson t/m 28 febr in de Opéra Bastille, 0033 172293535 en www.operadeparis.fr; Pierre Bonnard, 2 febr t/m 7 mei, Musée d'art moderne de la Ville de Paris 0033 153674000 en www.mam.paris.fr.