Filmfestival Rotterdam

Het staat alweer rijen dik voor de kassa's van het International Film Festival Rotterdam, dus makkelijk wordt het niet om alle gewenste kaartjes nog te bemachtigen. Maar het is altijd de moeite waard. De 35ste editie van 'Rotterdam' belooft een rijk filmavontuur te worden, met honderden films van in totaal 307 regisseurs, met 53 wereldpremières, 20 Europese premières en het hele spectrum van de cinema erbij. In de komende tien dagen is op en om het Schouwburgplein alles te zien, van het betere Hollywooddrama (George Clooney's Good Night, and Good Luck) tot de diepste kronkels van 'filmmaker in focus' Stephen Dwoskin, de keizer van het persoonlijke experiment, met films die dicht raken aan zijn eigen ervaringen met zijn polio-handicap. Het festival opent met spraakmakende films uit Japan en Amerika. Als officiële openingsfilm is Heart, Beating in the Dark van die andere filmmaker in focus, Shunichi Nagasaki, gekozen. Deze remake van een vroege film van de Japanse super8-pionier is een intrigerende misdaadfilm, die evenzeer over de praktijk van het filmmaken zelf, als over ouderwetse thema's van schuld en boete gaat. Voor het publiek staat het toegankelijker Brokeback Mountain van Ang Lee op het programma. Hoewel deze film over de homoseksuele relatie tussen twee cowboys met name in het conservatieve Amerika nogal wat stof wist op te jagen, zal de doorgewinterde Rotterdam-ganger er niet door van zijn à propos raken. In de competitie voor debuten en tweede films strijden dit jaar veertien films om de Tiger-Award, waaronder Langer licht van David Lammers.

International Film Festival Rotterdam. T/m 5 febr. in verschillende bioscopen in Rotterdam. Inl www.filmfestivalrotterdam.com