Enorme zege Hamas bij verkiezingen

Met overweldigende meerderheid heeft de moslimfundamentalistische beweging Hamas de eerste Palestijnse parlementsverkiezingen sinds 1996 gewonnen.

Hamas stevent volgens officieuze resultaten af op 70 of meer van de 132 zetels in het parlement.

Hoge opkomstcijfers - 74,4 procent op de bezette Westelijke Jordaanoever en 81,5 procent in de Gazastrook - en een kalm verloop zonder belemmeringen van Israëlische zijde kenmerkten de verkiezingsdag. Hamasleider Ismail Haniyah claimde vanochtend de zege, nadat eerder op grond van verwarrende berichten Fatah als winnaar werd uitgeroepen.

Fatah-functionarissen in Ramallah, waar de centrale verkiezingscommissie vandaag de definitieve resultaten bekend zal maken, bevestigden het gelijk van Hamas. De Palestijnse premier Qurie en een aantal ministers dienden hun ontslag in als teken dat aan de 40-jarige hoofdrol van Fatah een einde is gekomen. President Abbas, ook leider van Fatah en de PLO, heeft laten doorschemeren dat hij zal aftreden als hij zijn 'agenda voor de vrede' niet kan afmaken.

Tijdens de campagne hebben Hamas-leiders gezegd dat zij Israël niet zullen erkennen en ook niet van plan zijn, zoals Israël, de VS en de Europese Unie eisen, de wapens neer te leggen. Wel zei Hamasleider Zahar vanochtend dat Hamas bereid is een bestand na te leven zonder Israël te erkennen. Hamas voert al meer dan een jaar geen aanvallen en aanslagen uit op Israëlische doelwitten.

Israël is geschokt, maar niet verrast. Israël zal alle contacten met de Palestijnse autoriteiten verbreken als Hamas-ministers deel gaan uitmaken van het Palestijnse bestuur. Vanuit de Europese Unie is terughoudend gereageerd. Volgens buitenlandcoördinator Javier Solana kan de EU voor een 'geheel nieuwe situatie' komen te staan als de overwinning van Hamas wordt bevestigd. In Europa staat Hamas op de zwarte lijst van terroristische organisaties. Eerder heeft de Unie al laten weten dat pas sprake kan zijn van toenadering als Hamas de bereidheid uitspreekt af te zien van geweld.

Voor de verkiezingen liet Hamas in het midden of het een regering wilde vormen, maar met een absolute meerderheid is dat onvermijdelijk geworden. Uit de eerste reacties blijkt dat Hamas een coalitieregering met Fatah wil vormen. Fatah-minister Erekat reageerde daarop afwijzend en zei dat zijn beweging zich in de oppositie wil herstellen van de nederlaag.

hamas: pagina 5