En verder

WinterwandelingZondag 29 januari organiseert het IVN Zuid-Kennemerland de eerste excursie van een nieuwe serie van vier seizoenen-wandelingen door de Amsterdamse Waterleidingduinen. De (winter)wandeling is een route die dit jaar vier keer gelopen zal worden (29 januari, 13 mei, 15 juli en 22 oktober). Er wordt gewandeld van het dichtbegroeide binnenduin naar het meer open duingebied. Onderweg kan worden gekeken welke invloed de waterwinning en het beheer hebben op de natuur en naar de ka rakteristieke verschillen tussen de oude en de jonge duinen.

Winterwandeling op zo 29 jan, vertrek om 10u bij de ingang Panneland, Vogelenzang. Duur: 3 uur. Toegangskaart verplicht. Aanmelden vooraf is niet nodig. Inl 023-5276145, www.natuurwegwijzer.nl of www.ivnzk.nl

Muziek en poezieAnna Enquist zal samen met het Amsterdams Bach Consort (koor en orkest) olv Nico van der Meel een avondvullend programma verzorgen met muziek van J.S. Bach. Rond 3 cantates van Bach zal Anna Enquist gedichten uit haar dichtbundel De tussentijd voordragen. M.m.v. Henriette Feith, sopraan, Asa Olsson, mezzosopraan, Mark Omvlee, tenor en Florian Just, bariton.

Za 28 jan 20u15 in De Noorderkerk, Noordermarkt Amsterdam.

Zo 29 jan 15u15, De Duif, Prinsengracht 756, Amsterdam. Kaarten € 17,50 via www.reserveren@amsterdamsbachconsort.nl

Avonduren in het RijksOnder de titel Avonduren in het Rijks is het Rijksmuseum Amsterdam vanaf 27 januari iedere vrijdagavond geopend van 18 tot 22u. Tijdens deze avondopenstelling wordt een speciaal programma aangeboden rondom Rembrandt, met o.a. verhalen op zaal, gastsprekers, muziek, film en dans. De eerste avondopenstelling op 27 januari sluit aan bij de eerste Rembrandt-presentatie Alle schilderijen van Rembrandt in het Rijksmuseum vanaf 26 januari. Hier worden alle schilderijen uit de collectie van het Rijksmuseum gezamenlijk getoond en is aan 20 dichters, onder wie Anna Enquist, Bernlef, Eva Gerlach, Rutger Kopland en de Dichter des Vaderlands Driek van der Wissen, gevraagd een gedicht te maken op een van deze schilderijen. Leerlingen van het Montessori Lyceum in Amsterdam hebben ook gedichten gemaakt die ze ten gehore brengen.

Voor het volledige programma zie: www.rijksmuseum.nl/avonduren

ErwtensoeptochtIn Park Berg en Bos wordt zondag 29 januari door IVN en Apenheul een Erwtensoeptocht gehouden. De (gratis) tocht start tussen 13u en 14u bij de hoofdingang van park Berg en Bos aan de J.C. Wilslaan, Apeldoorn. De wandeling duurt zo'n anderhalf à twee uur en eindigt bij de ingang van de Apenheul, waar (gratis) erwtensoep en warme chocolademelk klaar staan. Ook is de Apenheul op deze zondag open tussen 13 en 16u30 (kaartverkoop tot 15u30), tegen een speciale prijs voor een goed doel: €5 p.p.