Bush helpt GM niet

De Amerikaanse president Bush zal General Motors en Ford niet te hulp schieten als zij daarom zouden vragen. Bush vindt dat de in moeilijkheden verkerende Amerikaanse autofabrikanten er goed aan doen een product te ontwikkelen dat 'relevant is' in plaats van hulp bij de overheid te zoeken.

Bush zei dat vandaag in een vraaggesprek met de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal . Hij doelde op de pensioenverplichtingen, die zwaar op de resultaten van de autofabrikanten drukken. Bush zei dat er met de top van GM en Ford wel was gesproken, maar over een gezamenlijke ontwikkeling van nieuwe brandstoftechnologieën, 'niet over hun financiële balans'. Hij was dan ook niet 'door enig autofabrikant gevraagd om steun'. Het gesprek had plaats nadat Ford had aangekondigd 30.000 banen te zullen schrappen. Eerder had GM een soortgelijk herstructureringsplan aangekondigd. In 1979 schoot de Amerikaanse president Carter de autobouwer Chrysler te hulp met een staatsgarantie voor een banklening van 1,5 miljard dollar ten einde een dreigend faillissement te voorkomen.