Britten roepen om coach Hiddink

Rotterdam, 26 jan. Guus Hiddink is volgens de Britse pers de voornaamste kandidaat om Sven-Göran Eriksson op te volgen als bondscoach van het Engelse voetbalelftal. De Zweedse trainer neemt komende zomer na het WK voetbal in Duitsland afscheid, zo maakte de Engelse voetbalbond FA dinsdag bekend.

Ondertussen speculeren de serieuze en minder serieuze media er lustig op los, wie het Engelse elftal op weg moet helpen naar het EK in 2008. Een hele horde journalisten bezoekt om die reden morgenmiddag het wekelijkse perspraatje van Hiddink op trainingscomplex De Herdgang in Eindhoven. Normaal gesproken zijn daar slechts een paar Nederlandse verslaggevers aanwezig.

De trainer van PSV zou volgens een meerderheid van de persstemmen de juiste man op de juiste plaats zijn. Hiddink heeft een doorlopend contract tot 2007 bij de landskampioen, maar hij mag volgens deze overeenkomst in geval van positieverbetering voor een gelimiteerde afkoopsom tussentijds vertrekken.

Hiddink is momenteel ook bondscoach van Australië, dat zich onder zijn leiding plaatste voor het komende WK. PSV is akkoord gegaan met de dubbelfunctie, maar een eventuele baan als bondscoach van Engeland is lastiger te combineren met het trainerschap bij de Nederlandse clubkampioen.

Hiddink staat bekend als internationale topcoach, sinds hij Nederland in 1998 en Zuid-Korea in 2002 naar de halve finales van het WK loodste. Bovendien bereikte hij vorig seizoen met het relatief arme PSV, tot verrassing van de voetbalwereld, de laatste vier van de Champions League.

Zijn zaakwaarnemer Cees van Nieuwenhuizen sprak gisteren tegen de BBC cryptische taal: 'Er is geen contact geweest, maar Guus zou het interessant vinden als hij iets van de FA hoorde.'