Britten en Fransen gaan vliegdekschip bouwen

Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk gaan nauw samenwerken bij het ontwikkelen van een nieuw vliegdekschip.

Dat hebben de Britse minister van Defensie John Reid en zijn Franse collega Michèle Alliot-Marie in Londen afgesproken.

De Franse regering heeft deze week 145 miljoen euro toegezegd als bijdrage aan de ontwikkeling van een bestaand Brits ontwerp. Het is voor het eerst dat de twee grootste Europese defensiemachten samenwerken op een ander terrein dan luchtvaart.

Momenteel zijn de Britse concerns BAE en KBR en de Franse concerns Thales en DCN betrokken bij de voorbereidingen voor het bouwen van drie nieuwe vliegdekschepen, twee Britse en één Frans. Komend jaar moet duidelijk worden hoe de opdrachten bij de verdere ontwikkeling worden verdeeld.

Twee jaar geleden bespraken de Britse en Franse regeringen al de aanzienlijke kostenbesparingen en technische voordelen die de samenwerking zou opleveren. Frankrijk zag met het oog daarop af van kernaandrijving van het eigen nieuwe schip. Het enige nu varende Franse vliegdekschip, de Charles de Gaulle, wordt wel nucleair aangedreven.

De afgelopen maanden verliep de afstemming van de Britse en Franse projecten moeizaam. Volgens Parijs kregen de Franse bedrijven onvoldoende toegang tot de gegevens van het Britse project.