Bezige Bij geeft boek Winterson opnieuw uit

ROTTERDAM, 26 JAN. De Bezige Bij gaat Jeanette Wintersons boek Zwaarte, onderdeel van de internationale serie De Mythen, opnieuw uitgeven. Vorige week vrijdag meldde deze krant de ontdekking van significante verschillen tussen de Engelse en Nederlandse edities. Het ging onder meer om uiterst persoonlijke en melodramatische passages. Winterson was woedend, net als haar Schotse uitgever Jamie Byng (Canongate). Baukje Brugman, redacteur bij De Bezige Bij: ”We zijn erachter gekomen dat wij abusievelijk de laatste correcties van de auteur niet hebben verwerkt in onze proeven. Wij zullen het boek opnieuw drukken en zetten de uitlevering van de oude editie stop. Daarmee creëren we een soort natuurlijke overgang naar de nieuwe editie.” Hoe de verwarring is ontstaan, is niet duidelijk. Brugman: ”Er was geen opzet in het spel. Het blijft mensenwerk.” De nieuwe editie van Zwaarte ligt over een paar weken in de winkels.