Beleggers Euronext in vizier van AFM

De Franse en Nederlandse beursautoriteiten onderzoeken de rol van enkele grootaandeelhouders van het pan-Europese beursbedrijf Euronext in de overnamestrijd rond de beurzen van Londen en Frankfurt. Het onderzoek dat zich richt op marktmanipulatie en handel met voorkennis, is eind december begonnen.

Dat bevestigt een welingelichte bron. Het spel rond de consolidatie van de drie grootste Europese aandelenbeurzen ligt volgens deze bron door het onderzoek 'al ruim een maand stil'.

Het onderzoek richt zich onder meer op twee speculatieve beleggingsfondsen, Atticus en TCI, die zich eerder bij Deutsche Börse lieten gelden. Vorig jaar dwarsboomden zij het bod dat ook Deutsche Börse op de London Stock Exchange had uitgebracht. Hierop trad de top van de Duitse beurs af, en startte de Duitse financiële toezichthouder een onderzoek naar de muitende grootaandeelhouders wegens samenspanning.

Volgens ingewijden, vorige week geciteerd in de Franse krant Les Echos en vanochtend in Het Financieele Dagblad, vermoedt de Franse beursautoriteit dat drie Angelsaksische beleggingsfondsen in Euronext ten onrechte hebben gesuggereerd gezamenlijk een belang van rond de 40 procent te hebben. Daarmee hebben deze drie beleggers, Harris, Atticus en TCI, geprobeerd de druk op te voeren tegen het bestuur van Euronext onder leiding van de Fransman J-F. Théodore. Vorige week meldden de drie investeerders bij de Nederlandse toezichthouder AFM dat hun werkelijke aandelenbelang in Euronext 24 procent is.

Euronext, eigenaar van onder meer de effectenbeurzen in Parijs, Brussel en Amsterdam, toont al ruim een jaar belangstelling om de beurs van Londen over te nemen. Tot een formeel bod is het nooit gekomen, mede door beperkende voorwaarden door de Britse mededingingsautoriteiten. Tot eind februari heeft Euronext de tijd gekregen een officieel bod uit te brengen. Intussen heeft de Australische bank Macquairie een vijandig bod op de beurs van Londen uitgebracht.

De drie grootaandeelhouders zien liever dat Euronext fuseert met Deutsche Börse, de aandelenbeurs van Frankfurt. Ook in die beurs hebben Atticus en TCI grote aandelenpakketten.

Een woordvoerder van AFM wil niet inhoudelijk ingaan op de vraag waar het onderzoek tegen de aandeelhouders van Euronext zich dit keer op richt. Over de recente belangenmelding zegt zij dat de wet voorschrijft dat 'aandeelhouders die een duurzaam en gezamenlijk belang' nastreven de precieze omvang van hun individuele aandelenpakket moeten melden. Dit staat los van de verplichting om aandelenpakketen aan te melden die de grens van 5 en 10 procent overschrijden.