Apenleider sust ruzies

Zonder tussenkomst van de leiders valt een apengroep snel uiteen in losse groepjes. Dit blijkt uit onderzoek onder een in gevangenschap levende kolonie Klapperaapjes (Macaca nemestrina) waaruit de leidende mannetjes tien uur lang waren verwijderd.

Het was al wel bekend dat een belangrijk element van leiderschap bij apen het slechten van ruzies is, maar dat het ontbreken van die slechting snel leidt tot desintegratie van het sociale netwerk bij apen is nieuw. Al langer is bekend dat armzalige sociale netwerken bij apen leiden tot grotere kindersterfte en minder samenwerking.

Het onderzoek, dat met uitgebreide analyse van de sociale verhoudingen in de apengroep gepaard ging, is verricht door de primatologen Jessica Flack en Frans de Waal en staat vandaag in Nature. Zij verwijderden de drie leidende mannetjes tot acht keer toe uit de groep. De mannetjes bleven tijdens hun korte 'verbanning' wel zichtbaar voor de groep, maar konden niet ingrijpen. Niemand van de groep van 84 apen nam voor die tijd de rol van politieagent over.

Interview Frans de Waal: zaterdag in bijlage W&O