Ajuinen en Look

De cabaretiers Mike Boddé en Thomas van Luyn - bekend van de tv-shows Kopspijkers en De Mike & Thomas Show staan in het theater als het duo Ajuinen en Look. Zij brengen een aaneenschakeling van zotte dialogen, rare liedjes en mooie muziek. Ze doen zich voor als twee hooghartige heertjes die ver boven hun publiek verheven zijn en er een erudiete vorm van humor op nahouden. Hun poses doen hooguit af en toe even aan het vroegere Herenleed denken, maar zijn verder volstrekt eigen.

Ajuinen en Look, van Mike Boddé en Thomas van Luyn. Tournee t/m 31 mei in Inl. 071-5133985, www.harrykies.nl Ajuinen en Look Foto Willem de Roon
Ajuinen en Look, van Mike Boddé en Thomas van Luyn. Tournee t/m 31 mei in Inl. 071-5133985, www.harrykies.nl Ajuinen en Look Foto Willem de Roon Roon, Willem de

Nergens anders is een rock-nummer te horen met woorden als weifelen, schoorvoeten en schroomvalligheid erin. Of een gesprek over de uitspraak van plaatsnamen in Wales. Of een paar politiek volstrekt incorrecte nummers die zo ver over de top gaan dat ze zeer lachwekkend worden: het carnavalsnummer Liever een kerk dan een moskee, en Wouldn't it be great to be a negro?, waarin de echo van Noël Coward doorklinkt.

Bovendien werpen ze elkaar in een archaïsch soort Van Agt-taal allerlei schilderachtige beledigingen toe ('u oogt gelijk een stapel fecaliën met een minderwaardigheidscomplex') en spelen bovendien drie dialoogjes van vijftien jaar geleden, waarvan de gektegraad nog steeds garant staat voor maximaal effect. Om tussendoor opeens een teder liedje te zingen over een jongetje dat met zijn leeftijd in de knoei zit ('negen jaar was niet mijn eigen keus') en te eindigen met een razendspannende quatre mains op de piano.

Ajuinen en Look, van Mike Boddé en Thomas van Luyn. Tournee t/m 31 mei in Inl. 071-5133985, www.harrykies.nl