Actie voor behoud 'Knetterende Letteren'

Tachtig Nederlandse schrijvers, onder wie Remco Campert, Hella Haasse, Connie Palmen en Joost Zwagerman, hebben een pamflet ondertekend waarin ze pleiten voor het voortbestaan van het radioprogramma Knetterende Letteren op 747AM. Ook vijftien Nederlandse uitgeverijen ondersteunen de actie, die werd geïnitieerd door het radioprogramma zelf.

De 'schrijvers en uitgevers in het Nederlands taalgebied' vinden, zo staat te lezen in het pamflet, het verdwijnen van Knetterende Letteren een 'onbegrijpelijke en onverteerbare' ontwikkeling. 'Juist de publieke omroep zou zo'n programma moeten koesteren', aldus de ondertekenaars.

Het voortbestaan van Knetterende Letteren, dat iedere zaterdagmiddag door 25 duizend mensen wordt beluisterd, is al sinds de zomer onzeker. Toen werd opheffing nog voorkomen door te schuiven in de programmering.

Vorige maand echter maakte de Publieke Omroep een toekomstplan bekend waarin 747AM per 1 september 2006 een lichte muziekzender wordt, waarop geen plek is voor een literair programma.

'Wij gaan ervan uit dat dit plan doorgaat en dat het enige literaire radioprogramma in Nederland verdwijnt', aldus Kenneth van Zijl, presentator van Knetterende Letteren. Van Zijl vindt dat zijn programma zich onderscheidt van andere programma's waar schrijvers aan het woord komen. 'Wij doen niet aan human interest, wij praten met de auteur daadwerkelijk over zijn werk.' Het einde van zijn programma past volgens Van Zijl in 'een voortdurende uitholling en vervlakking van het Nederlandse culturele aanbod'.

De Raad van Bestuur van de Publieke Omroep neemt komende dinsdag een besluit over het plan voor de radiozender, en dus over het lot van Knetterende Letteren. Van Zijl: 'Hoogstwaarschijnlijk zullen we naar andere kanalen moeten zoeken waarbinnen we een literair radioprogramma kunnen maken, maar ik hoop dat de beleidsmakers nog tot bezinning komen.'

Zendercoördinator van 747AM en medeopsteller van het toekomstplan, Jan Westerhof, was vanmorgen niet bereikbaar voor commentaar.

    • Ward Wijndelts