Winterzwemmen

chaika.jpg In Europese kranten lees ik over de moordende kou die uit Siberië naar het westen rolt, hier in Moskou kunnen de bovenste knoopjes weer los: het kwik is gestegen tot min tien.
Dit schreef Viktor Jerovejev gisteren in Herald Tribune:

Russians love the winter holidays of Christmas and New Years. And their love of their cold winters is linked not to masochism, but to patriotism. He who does not love the Russian winter is, by definition, an enemy of Russia.

Maar het is ook machogedrag. Dat blijkt in het Moskouse openluchtzwembad Tsjaika (Zeemeeuw). Wij zijn lid en kennen de regels: al het haar onder een badmuts (of een handig geknoopte plastic zak), de vrouwen links, de mannen rechts, de snelste zwemmers in het midden. Zo trekken we onder begeleiding van Frank Sinatra en Pavarotti tweemaal per week ernstig onze baantjes.
Tsjaika blijft bij elke temperatuur open, al gaan de zwemlessen van mijn dochter onder min vijftien niet door. Het water is altijd 28 graden. Zaterdag was het boven het water min 28, zodat stoom het zicht tot twee meter beperkte en er zich al na één baantje een ijskorst op de badmuts vormde. Toch zag ik in de mist mannen wijdbeens op de kant staan en rek- en strekoefeningen doen. Dat zijn echte Russische bikkels.
Van deelname aan de ijsdoop op 19 januari zag ik af, evenals sommige correspondenten die al een jaar opscheppen dat ze ditmaal de duik zouden wagen. Op 19 januari reinigen veel Russen zich van hun zonden door driemaal kopje onder te gaan in een wak dat door een priester is gezegend. Morzji (Walrussen) doen dat voor de lol de hele winter. Ik schreef daar dit stuk over.
Voornemen: volgend jaar doe ik mee en plaats als bewijs een foto in dit weblog. Het is momenteel beter een bikkel te zijn dan een vijand van Rusland. Voor je het weet sluiten ze je af.

    • Coen van Zwol