Wikipedia schorst moderator

Bij de Nederlandse internetencyclopedie Wikipedia.nl is een moderator, een online discussieleider met technische bevoegdheden, weggestemd door zijn collega's. Het gaat om Walter van Kalken die regelmatig als een soort woordvoerder van de digitale encyclopedie is opgetreden. Wikipedia wordt door de gebruikers zelf samengesteld en gecorrigeerd. Dit systeem heeft volgens Wiki-fans een groot zelfreinigend vermorgen, maar toch staan er veel fouten op.

Van Kalken overtrad de Wiki-regels in zijn strijd tegen “trollen'; vandalen die de overlegpagina's bij de encyclopedie misbruiken voor beledigingen, zo meldt hij in een telefonische reactie vanuit Thailand. De moderator ergerde zich zo aan het gebrek aan strenge regels, dat hij vorig jaar demonstratief de blokkade ophief van 35 van die vandalen. Daarmee wilde hij naar eigen zeggen waarschuwen voor de gevolgen van Wikepedia-vandalisme. De moderator werd echter voorgedragen voor schorsing door zijn collega's.

Vorige week werd Wikipedia in Duitsland gesloten op last van de rechter: ouders van een overleden hacker eisten dat zijn echte naam van Wikipedia verwijderd werd.