Werkende vrouw meestal juist niet hoogopgeleid

Waarom hebben in Europa zoveel getrouwde vrouwen een (voltijd-)baan? Zelfontplooiing is een argument, en dat gaat zeker op voor staatssecretarissen, managers en hoogleraren. Maar de meeste werkende vrouwen in Europa zijn niet hoogopgeleid. Ze zijn toiletjuffrouw, ze stofzuigen kantoren of zitten achter een kassa. Is het bestieren van een huishouden zo minderwaardig dat zelfs deze beroepen een betere weg tot zelfontplooiing vormen? De waarheid is volgens mij een andere. Het inkomen van de vrouw is in de meeste gezinnen bittere noodzaak. Een torenhoge hypotheek, twee auto`s voor de deur, merkkleding voor de kinderen en vier vakanties. Dit heeft een keerzijde. Meermaals konden wij in deze krant lezen dat kinderen zich in een crèche minder goed ontwikkelen dan in een gezinssituatie. Het is daarom goed dat vrouwen zelfstandig genoeg zijn om eigen keuzes te maken, in plaats van die te laten dicteren door een ideologie, of door de steeds groter wordende druk van de consumptiemaatschappij.

    • Erik P. Löffler