Utrecht moet hoogste toren krijgen

Projectontwikkelaar Burgfonds heeft gisteren samen met architect Pi de Bruijn van het Amsterdamse bureau de Architekten Cie. een plan gepresenteerd voor de hoogste toren van Nederland. De toren van 262 meter hoog zou bij de Utrechtse Vinex-wijk Leidsche Rijn moeten komen, bij de kruising van de snelweg A2 en het spoor. De toren zou van 50 kilometer afstand te zien zijn. Het hoogste gebouw in Nederland tot nu toe is de nieuwe Montevideo-toren van Mecanoo op de Kop van Zuid in Rotterdam. Deze is 152 meter hoog.

Het schetsontwerp van de toren, die de naam “Belle van Zuylen' meekreeg, heeft veel weg van een boom, met brede vertakte “wortels' op het grondniveau en een aantal uitwaaierende “takken' aan de bovenkant. De toren moet 96.800 vierkante meter aan ruimte bevatten, met 35 tot 40.000 vierkante meter kantoren in de middenschacht en verder woningen, een hotel, winkels, parkeren en culturele functies. De “traptreden' op de 50 meter hoge voet van het gebouw zijn de terrassen van de woningen. De voet is breed vertakt om het gebouw beter op de omgeving te laten aansluiten dan de meeste torens.

Voor de technische ondersteuning is het gerenommeerde ingenieursbureau Ove Arup erbij betrokken. Die onderzoekt onder andere hoe een dergelijk hoog gebouw, dat overigens wel op een brede parkeergarage rust, in de slappe Nederlandse bodem moet worden gefundeerd.

De gemeenteraad van Utrecht heeft twee weken geleden ingestemd met een masterplan voor dit gebied waarbij in een “hoog accent' is voorzien. Het plan voor de Belle van Zuylen-toren is gisteren voorgelegd aan de verantwoordelijke wethouder Lenting van Leefbaar Utrecht.

Volgens de initiatiefnemers kan de toren de Utrechtse tegenhanger worden van de Kop van Zuid in Rotterdam en de Zuidas van Amsterdam (waarvan Pi de Bruijn de supervisor is). De nieuwe toren zal in de ogen van de bedenkers bijdragen aan het profiel van de stad Utrecht als onderdeel van de zogenoemde Deltametropool.

Burgfonds is ook de ontwikkelaar van The Wall, een grootschalige winkelcentrum dat in 2008 langs de A2 bij Leidsche Rijn moet komen naar een ontwerp van architect Fons Verheijen. Van the Wall is nu alvast de glazen geluidswal te zien met een sculpturale rode bovenkant.

    • Tracy Metz