Twee Duitsers in Irak ontvoerd

De nieuwe ontvoering van Duitsers in Irak zou het gevolg zijn van verhalen in de media over losgeld voor een andere gijzelaar.

Luttele weken na de ontvoering van de Duitse archeologe en actievoerster Susanne Osthoff zijn in Irak weer twee Duitsers ontvoerd.

Minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier (SPD) en Thomas de Mazière (CDU), chef van de kanselarij van Angela Merkel, gaan ervan uit dat de ontvoerders geïnspireerd zijn door berichten in de Duitse media dat de Duitse overheid in een eerdere gijzeling losgeld heeft betaald. “Ik geloof dat de samenhang tussen de berichtgeving en de ontvoering duidelijk is“, zei De Mazière tegen de Süddeutsche Zeitung. “We weten dat berichtgeving in Duitse media in Irak nauwgezet wordt gevolgd.“ Vooral de verhalen over Osthoff zouden, aldus De Mazière, in Irak gespeld worden.

Gisterochtend werden twee ingenieurs uit Saksen in de buurt van de stad Baiji, ten noorden van Bagdad, ontvoerd. De mannen waren, na overnachting in een Iraakse kazerne, op weg naar hun werk. Ze zijn in dienst van Cryotec, een Duitse onderneming gespecialiseerd in apparatuur voor de olie-industrie. De ingenieurs waren net in Irak gearriveerd om nieuwe machines te installeren.

Volgens de directeur van de Duitse veiligheidsdienst (BND), Ernst Uhrlau, illustreren de nieuwe ontvoeringen dat in Irak een “ontvoeringsindustrie“ is ontstaan met “vervlechtingen tussen islamitische, nationalistische en zuiver criminele structuren“.

Susanne Osthoff kwam vijf weken geleden vrij. Dit weekeinde schreef weekblad Focus dat Osthoff na haar vrijlating 3.000 dollar bij zich had, een fractie van het losgeld dat door de Duitse regering aan de ontvoerders zou zijn betaald. De Duitse regering doet uit principe geen uitspraken over het al dan niet betalen van losgeld.

Volgens het blad heeft Osthoff na haar vrijlating op de Duitse ambassade een douche genomen. In de tussentijd zou ambassadepersoneel haar kleding hebben doorzocht en de dollars - herkenbaar aan de serienummers - hebben gevonden.

Duitse media vroegen zich af of er losgeld was betaald? Waarom Osthoff een deel van dat geld had? Waarom haar bezittingen op de ambassade werden onderzocht? Na haar vrijlating deed Osthoff, gesluierd, onsamenhangende uitspraken op de Duitse tv.