Televisie Voorkeur

actualiteiten

Netwerk. Aandacht voor de massale uittocht van Nederlandse Somaliërs naar Engeland. Ze kregen hier asiel en een Nederlands paspoort maar vertrekken nu en masse naar de Engelse steden Birmingham en Leicester. Een portret over de Nederlands sprekende Somaliërs en hun winkels vol oer-Hollandse producten. Ned.1, 20.30-21.00u.

Onder anderen praat acteur en fotograaf Thom Hoffman in het programma De wereld draait door over zijn rol in de Nederlandse film Zwartboek van regisseur Paul Verhoeven. Ned. 3, 19.00-19.50 uur. Foto Vincent Mentzel Thom HOFFMAN, acteur. foto VINCENT MENTZEL/NRCH==F/C==Noordwijk,11 februari 2005
Onder anderen praat acteur en fotograaf Thom Hoffman in het programma De wereld draait door over zijn rol in de Nederlandse film Zwartboek van regisseur Paul Verhoeven. Ned. 3, 19.00-19.50 uur. Foto Vincent Mentzel Thom HOFFMAN, acteur. foto VINCENT MENTZEL/NRCH==F/C==Noordwijk,11 februari 2005 Mentzel, Vincent

Nova. Onder meer een portret van de terreurbeweging Hamas die vandaag meedoet aan de Palestijnse verkiezingen. Ook aandacht voor de discussie over de Afghanistan-missie binnen de Partij van de Arbeid en de eisen tegen de leden van de Hofstadgroep. Ned.3, 22.20-23.00u.

documentaire

Baby be mine: Journey of love. Reportage over het adoptieproces van drie baby's uit landen als Roemenië, Siberië en China. BBC1, 22.00-23.00u.

Stepfamilies. Aflevering een serie over gezinnen met stiefkinderen en de problemen die daardoor ontstaan. Sharon en Andy worden verliefd en gaan na een paar maanden al samenwonen. Maar ze hebben elk al twee kinderen, en de relatie komt onder grote druk te staan. BBC1, 23.40-0.40u.

Zeit, die mir noch bleibt - Diagnose Lungenkrebs. De 41-jarige Markus H. is vader van drie kinderen en lijdt aan longkanker. Na de verwijdering van de tumor slaat de bestraling niet aan en acht maanden later zijn er uitzaaiingen gevormd. Hij hoopt dat de kanker tot stilstand komt, maar ondertussen bereidt hij zich voor op het afscheid. ARD, 0.00-0.45u.

Bob Geldof in Afrika. Derde deel in een serie waarin muzikant Bob Geldof een reis maakt door Afrika. Vanavond laat hij de met zand overdekte gebouwen van de geïsoleerde stad Arouane, de stilte en leegheid van de Sahara-woestijn achter zich en reist 250 kilometer verder naar Timboektoe, de toegangspoort tot de woestijn. Geldof eindigt zijn reis in Mali en in Bandiagara ontmoet hij een hedendaagse slavenstam, die zich door educatie probeert te bevrijden van hun lot. Ned.3, 0.30-1.05u.

praatprogramma

De wereld draait door. Gasten zijn oud-directeur van het Stedelijk Museum Rudi Fuchs, die een tentoonstelling heeft samengesteld over kunstenaar en schrijver Jan Wolkers en acteur en fotograaf Thom Hoffman over zijn rol in de Nederlandse film Zwartboek van regisseur Paul Verhoeven. Ned.3, 19.00-19.50u.

informatief

Who do you think you are? Vanavond met schrijver, acteur, komiek Stephen Fry van wie iedereen denkt dat hij zo ontzettend Brits is dat z'n voorouders van tweed zijn gemaakt. Z'n zoektocht voert hem naar Slowakije, waar zijn joodse opa van zijn moeders zijde leefde. Ook zoekt hij uit of de familieleden die op een foto van z'n moeder staan nog in leven zijn. BBC2, 22.00-23.00u.

Verre verwanten. In deze vierde aflevering van een geschiedenisprogramma waarin bekende en onbekende Nederlanders op zoek gaan naar hun voorouders. Vanavond met presentator Jochem van Gelder en Hanny Veraa-van Dommelen. Er volgt een reconstructie van het leven van hun voorouders en van de rol die zij speelden in de geschiedenis. Ned.1, 22.20-23.05u.

Profiel: Gert en Hermien. Herhaling van het portret uit oktober van het vorig jaar van het zangduo Gert en Hermien. Ned.1, 23.05-23.45u.

MoveYourAss. In dit op jongeren gerichte programma aandacht voor het meest vervuilde gebied in New York; de Bronx; de beat van deejay Saif en zijn inzet voor jonge weeskinderen in Marokko en de jonge filmmaker Joost van Veen op het filmfestival in Rotterdam. Ned.3, 23.35-24.00u.

amusement

Jiskefet. Vierde aflevering van de absurdistisch realistische serie van Kees Prins, Herman Koch en Michiel Romeyn als bewoners van het bejaardentehuis De Sint Hubertusberg. Ned.3, 23.00-23.35u.

Kunst

Cinema.nl: IFFR 2006. Eerste uitzending van het dagelijkse verslag van het International Filmfestival in Rotterdam met aandacht voor de nieuwe Nederlandse film Langer licht van David Lammers, de openingsfilm Heart, beating in the dark van de Japanse regisseur Nagaski Shunichi en Cache van Michael Haneke. Ned.3, 0.00-0.30u.

Desi DNA. Aziatisch kunst- en lifestylemagazine met vanavond o.a. een ontmoeting met de auteurs de van het controversiële toneelstuk Behzti dat in december 2004 werd gestaakt omdat boze sikhs het Repetory Theatre in Birmingham bestormden. Het toneelstuk ging over moord en verkrachting in een sikh-tempel. BBC2, 0.20-0.50u.

Digitaal kanaal

Tv ter discussie. Tijdens het Internationaal Film Festival Rotterdam gaat het op deze digitale zender over de ontwikkelingen binnen de digitale technologie die invloed hebben op de (audio)visuele cultuur. Vernieuwing en experimenten zijn noodzakelijk omdat de rol van televisie sterk aan het veranderen is door nieuwe distributievormen en online-tv. Vanuit het centrum voor hedendaagse kunst Witte de With en expositieruimte TENT wordt onder de titel Satellite of Love tien dagen lang televisie bedacht, gemaakt, beleefd, gezien, opnieuw uitgevonden en bediscussieerd. Daarnaast zijn er openbare gesprekken, masterclasses en tv-dinners.www.explodingtelevision.net en www.cinema.nl/iffr.